Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistuneen Käärmetalon peruskorjaus nousi Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2019 saajaksi. Sen taakse jäi muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodi.

Tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Käärmetalon peruskorjauksen ohella Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema ja Vaaralanpuiston päiväkoti. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Vuosina 2016-18 peruskorjattu helsinkiläinen Käärmetalo on Yrjö Lindegrenin (1900-1952) merkittävimpiä suunnitelmia. Lindegren tunnetaan myös Olympiastadionin toisena suunnittelijana.

”Käärmetalo kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin hohtavimpiin helmiin. Kun tuollainen ikoninen rakennus sitten rappeutuu, kun se on lysähtämässä kasaan, pelastaminen vaatii yhtäällä tavatonta ammattitaitoa ja toisaalla katkeamatonta sisua. Korjaajien on mietittävä millä tavoin nostaa uudelleen esiin Käärmetaloon liittyvä melkein utooppinen idea laadukkaasta vuokratalosta. On myös näytettävä miten modernismin asumisihanteet voivat toimia edelleen ja olla esimerkkeinä uudelle asuntorakentamiselle”, kertoo voittajan valinnut kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen.

Painovoimainen ilmanvaihto pystyttiin säilyttämään

Käärmetalon eteläisen asuinrakennuksen peruskorjauksen suunnittelusta vastasi Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy.

”Peruskorjaus saatiin toteuttaa ihannetilanteessa: tilaaja, rakennuttajat, suunnittelija ja urakoitsijat toimivat erittäin hyvässä yhteistyössä. Työssä ei jouduttu tekemään kompromisseja, ja tilaaja halusi satsata laatuun. Suojelutavoitteista ei tarvinnut tinkiä. Näin kokonaisvaltainen painovoimaisen ilmanvaihdon, sisä- ja ulkomateriaalien, vanhojen ikkunoiden sekä varsinkin kiintokalusteiden säilyttävä korjaus tai samanhenkinen uusiminen on asuinkerrostalossa verraten harvinaista”, Mona Schalin kertoo.

Käärmetalossa on kaksi erillistä rakennusta ja sen pituus on 287 metriä. Rakennus koostuu viuhkamaisista lamelleista, muodostavat vaihtelevia suojattuja pihatiloja. Mäkelänkadun suuntaisesti mutkittelevissa kerrostaloissa on yhteensä 189 Helsingin kaupungin vuokra-asuntoa.

Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa piha-alueet, porrashuoneet, keittiöt, ikkunat ja ovet sekä korjattiin ja uusittiin yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, LVI-järjestelmät ja yhteistilat. Korjaustyöt tehtiin  rakennussuojelun edellyttämällä tavalla. Suurin osa vanhoista ikkunoista ja keittiön kiintokalusteista pystyttiin säilyttämään. Rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja huoltokustannuksia ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.