Varsinkin isommalla porukalla tehtäviin maalaustöihin siveltimet ostetaan usein kuin ne olisivat kertakäyttöisiä. Ei siis ihme, jos maalausjälki on kauheaa. Jos laadukasta sivellintä huolletaan kunnolla, se kestää lukuisia maalauskertoja.

Itse asiassa moni maalari on sitä mieltä, että sivellin on parhaimmillaan vasta kunnolla sisäänajettuna. Pitkän linjan ammattimaalareilla on jopa luottosiveltimensä, joista he eivät vuosienkaan jälkeen luovu.

Onneksi siveltimen kunnossapito on helpompaa kuin usein kuvitellaan. Varsinkin vesiohenteisilla maaleilla maalattaessa sivellin pysyy kunnossa pienellä viitseliäisyydellä ja parilla niksillä.

Näin huollat maalisiveltimen

1. Pese sivellin jo ennen ensimmäistä käyttöä. Tällöin se puhdistuu pölystä, roskista sekä mahdollisista harjasmateriaalin suoja-aineista. Pesun jälkeen sivellin puristellaan kuivaksi nukkaamattomaan pyyhkeeseen. Pyyhekuivatulla siveltimellä maalaustyö käynnistyy itse asiassa helpommin kuin täysin kuivalla.

2. Älä jätä maalaustyön aikana sivellintä paljaaltaan kuivumaan tai anna sen upota syvälle maalipurkkiin. Jos maalaustyöhön tulee tauko, siveltimen voi sujauttaa pakaste- tai muuhun puhtaaseen muovipussiin. Useimmilla maaleilla siveltimen voi varastoida pussissa ilman välipesua jopa seuraavaan työpäivään.

3. Pese sivellin useammassa vaiheessa ja mielellään liottamalla. Älä unohda maaliin tahriutuneita kahvaosia. Työmaalla on hyvä olla pari vesiämpäriä, joita käytetään siveltimien pesuun aina samassa järjestyksessä. Vasta viimeistelypesut tehdään juoksevan veden alla. Työn helpottamisen lisäksi ämpäripesulla estetään viemärien tukkeutuminen.

4. Viimeinen pesu tehdään käyttäen apuna nestemäistä saippua tai astianpesuainetta. Pesuaine estää siveltimen kuivahtamisen korpuksi. Käsivoidetta tai muita vastaavia kosmeettisia aineita sisältäviä pesunesteitä ei sen sijaan pidä käyttää.

5. Säilytä siveltimet väljästi tuulettuvassa ja pimeässä tai ainakin varjoisessa tilassa. Valo haurastuttaa siveltimen harjaksia. Kosteus puolestaan homehduttaa, minkä lisäksi se myös ruostuttaa siveltimen metalliosia.

Lue ulkomaalisivellivertailumme tulokset TM Rakennusmaailman numerosta 5/17.