Remontoi pesutilat ajoissa

Pesuhuone on keittiön ohella kodin kallein yksittäinen tila remontoida.
Juuri sen takia pesuhuoneremontin käynnistämistä viivytellään usein aivan liian pitkään. Kosteusvaurion korjaaminen tulee aina sitä kalliimmaksi, mitä pidempään kosteuden annetaan jyllätä rakenteissa.

Esimerkkikohteessa remontti käynnistettiin sillä, että perhe itse tyhjensi paikat henkilökohtaisista tavaroistaan. Sen jälkeen remonttiporukka tuli ja suojasi paikat siten, että remonttipölyä ei pääse leviämään remontoitavien tilojen ulkopuolelle. Tärkeää oli muistaa teipata myös ilmanvaihtoventtiilit niin, ettei kanavistoon ja IV-koneeseen pääse pölyä. Remontoitavien tilojen lievä alipaineistus auttaa pölyn ja epäpuhtauksien hallinnassa.

Purkutyöt käynnistettiin saunan paneloinnin ja pesuhuoneen katon purkamisella. Seuraavaksi piikattiin laatat irti seinistä ja lattiasta. Tämä jo paljastikin syyn, miksi kosteutta oli päässyt rakenteisiin. Lattian betonilaatta oli painunut 3-4 mm ja vedeneriste oli kerta kaikkiaan repeytynyt lattian ja seinän liitoksesta. Kun kaakelilaatan sauma läpäisee veden, imeytyy kosteus lattia- ja seinärakenteisiin tummentaen laattojen saumat ja nurkkien silikoonaukset.

Kosteusvaurioissa sauman läpi tuleva tumma itiökasvusto ei ole pinnallista, joka saumaa rapsuttamalla lähtee pois, vaan se kasvaa rakenteesta pintaan päin. Jos pesuhuoneessa vallitsee liian pitkäaikainen ja suuri kosteus ja myös siivousta on laiminlyöty, itiökasvusto on ensin pinnallista. Esimerkiksi saumaa ”hedelmäveitsellä” rapsutettaessa itiökasvuston alta paljastuu puhdas saumalaasti. Usein täysin terveitäkin pesuhuoneita on purettu sen takia, ettei niitä kuivata käytön jälkeen, eikä siivota tarpeeksi usein käyttöasteeseen nähden.

Ammattitaidoton henkilö saattaa tehdä väärän diagnoosin. Tämän takia kannattaa kosteusvaurioepäilyjen vuoksi kääntyä aina ammattilaisten puoleen. Ei tule hajotettua täysin terveitä rakenteita. Parasta kunnossapitoa pesuhuoneelle on se, kun pyyhitään kumilastalla irtovedet lattiakaivoon ja pidetään paikat kunnossa ilmanvaihdon tehostamisella sekä riittävällä siivoamisella.

Syitä vedeneristevaurioon lattian ja seinän liitoksessa

Usein maavaraisissa lattiarakenteissa näkee esimerkkitapauksen kaltaisia ongelmia. Lattiarakenne painuu mahdollisesti huonon alusrakennekerroksen tiivistämisen seurauksena. Eristekerroksen alla oleva sora- tai sepelikerros voi olla epätasainen pinnaltaan ja aiheuttaa kantavia pisteitä, jotka ajan saatossa uppoavat eristekerrokseen aiheuttaen painumaa. Talvirakentamisessa täyttökerroksiin jää helposti lunta, joka sulaessaan aiheuttaa painumaa. Ja näyttää siltä, ettei tänä päivänä etenkään pienemmillä työmailla ymmärretä roudan aiheuttamaan nostetta. Niin avoimena maaperä pidetään talvirakentamisessa jopa savipelloille rakennettaessa.

Kun em. syistä painuma tapahtuu viiveellä itse lattiarakenteissa, voidaan märkätiloissa varmuudella odottaa kosteusvaurioita paikoissa, jossa seinä- ja lattiarakenteet liikkuvat eri tahtiin. Myös sellaisia kummajaisia esiintyy vielä tänäkin päivänä, että perustukset ja siten myös runkorakenteet ovat paalutuksen päällä, mutta lattia on silti maanvarainen. Näissä tapauksissa ulkoseinällä sijaitseva vedeneriste repeytyy poikkeuksetta lattian ja seinän liitoskohdasta.