Näppärä, älykäs vedenvalvontajärjestelmäuutuus antaa tarkkoja tietoja vesiverkostosta koneoppimisen ansiosta. Laite lähettää tiedot mobiilisovellukseen, jolla myös ohjataan toimintoja.

Uponorin Phyn Plus tarkkailee kodin vesipisteitä ja tulovesiputkistoa vuotojen varalta. Vuotovahti valvoo myös putkiston kuntoa ja auttaa käyttäjää tarkkailemaan vedenkäyttöä vesipisteittäin. Lisäksi Phyn Plus varoittaa paineen kertymisestä putkistoon mahdollisen jäätymisen takia ennen putkiston rikkoutumista.

Laite oppii tunnistamaan kiinteistön jokaisen vesipisteen ominaisuudet, joten se tietää, onko käytössä suihku, puutarhaletku tai pesukone. Vain yksi laite riittää koko kodin vahtimiseen, eikä vesipistekohtaisia lisäsensoreita tarvita.

”Kiinteistön jokainen veden käyttöpiste omaa ’sormenjäljen’, jonka Phyn Plus tunnistaa. Näin se pystyy seuraamaan kunkin yksittäisen vesipisteen ja putkiston käyttäytymistä. Lisäksi laite tarkkailee kunkin pisteen kautta kulkeneen veden määrää ja käyttöaikaa”, kertoo Uponorin toimitusjohtaja Ville Ruohio.

Vaikka Suomessa ei ainakaan vielä kärsitä vesipulasta, puhdas vesi on monissa maissa katoava ja hintava luonnonvara, jota ei ole varaa tuhlata. Phyn Plusin avulla päivittäistä ja laitekohtaista vedenkulutusta voi monitoroida jopa tunnin tarkkuudella.

Vuoden pilottijakson aikana Milwaukeessa, Yhdysvalloissa valmistettavan Plyn Plusin toimintavarmuutta testattiin yli 300 kodissa Pohjois-Amerikassa. Järjestelmä löysi yli 65 erilaista vuotoa 99 prosentin tarkkuudella.

Itseoppiva apulainen

Keräämänsä suuren datamäärän ja kone-oppimisen avulla Phyn Plusin patentoitu algoritmi osaa erottaa normaalin vedenkäytön mahdollisesta vuodosta oli syynä sitten rikkoutunut venttiili tai hanan huolimaton sulkeminen. Järjestelmässä hyödynnetään koneoppimisen teknologioita, joita Belkin International, Washingtonin yliopisto ja Uponor ovat kehittäneet vuosikymmenen ajan.

”Phyn Plus alkaa heti asennuksensa jälkeen kerätä tietoa erilaisista veden ’sormenjäljistä’. Laite vertaa uudesta kiinteistöstä saamaansa uutta dataa tietoa tietokannassa jo oleviin mittaustietoihin. Phyn Plus oppii uuden kiinteistön vedenkäytön profiilia näiden vertailujen kautta sekä kysymällä käyttäjältä, mikäli se havaitsee tunnistamattomia vedenkäyttötilanteita.”

Kodin wlan-verkkoon yhdistettävä Phyn Plus kommunikoi omistajansa kanssa mobiilisovelluksen välityksellä, jonne tulee myös tieto, kun laite on oppinut talouden vedenkäytön erilaiset normaalitilanteet. Tämä tapahtuu yhdessä päivässä. Standardista poikkeavien vedenkäyttötilanteiden oppiminen kestää kahdesta neljään viikkoa.

”Näin kunkin talouden kunkin käyttöpisteen normaalikäyttöä pidemmät ajat asettuvat laitteiston käyttörajoiksi. Nämä rajat ovat dynaamisesti muuttuvia käyttömäärien lisääntyessä ja Phyn Plus -vahdin oppiessa yhä tarkemmaksi kussakin kiinteistössä. Kotoa poissaollessa voi käyttää helppoa koko talouden veden katkaisutoimintoa eli sulkea Phyn Plus-sulkuventtiili sovelluksesta”, Ruohio opastaa.

Jos järjestelmän haluaa asentaa kesämökille tai muuhun vapaa-ajanasuntoon, sovelluksesta pääsee seuraamaan ja kontrolloimaan maksimissaan kuuden talouden vedenkäyttöä.

Huipputarkkaa analysointia

Phyn Plus mittaa veden virtauspaineen muutoksia ja paineaaltoja 240 kertaa sekunnissa, jolloin laite oppii tuntemaan jokaisen erillisen paineaallon ominaispiirteen. Veden käyttäytymisen analysoinnissa käytetään huipputarkkaa ultraäänianturia, paineanturia ja lämpötila-anturia. Laite tunnistaa hyvinkin pienet vuodot välttäen virheelliset hälytykset.

”Phyn Plus on yksi herkimmistä markkinoilla olevista laitteista, jonka virtaus-anturin herkkyys on 0,45 litraa/minuutissa. Pienempien vuotojen havaitsemiseksi Phyn Plus suorittaa automaattisen putkiston tarkistustoiminnan kolme kertaa vuorokaudessa.”

Sovellus lähettää asukkaalle viestin, jos järjestelmä on havainnut poikkeuksellisen vedenkulutuksen tai pienimmänkin piilovuodon. Tarvittaessa veden voi katkaista etänä sovelluksen avulla tai manuaalisesti. Suuren vuodon sattuessa laite katkaisee veden automaattisesti. ”Älykkyydestään” huolimatta Phyn ei vielä itse osaa soittaa putkimiehelle, mutta kun ammattilaisen tiedot on tallennettu sovellukseen, siitä voi soittaa apua tarvittaessa.

Phyn Plus toimii myös ääniohjauksella, mutta ääniohjauslaitteistojen maakohtaiset rajoitteet riippuvat valmistajasta ja paikallisen kielen tuesta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa laitetta voi käskyttää Amazon Alexan kautta.

Ensimmäisessä vaiheessa Phyn Plus -laitteet on tarkoitettu uusiin tai vanhoihin omakotitaloihin tai rakennuksiin, joissa putkistoasennukset on toteutettu samoin kuin omakotitaloissa. Järjestelmä tulee saataville kerrostaloihin, toimistorakennuksiin ja muihin kiinteistöihin myöhemmin.

LVI-ammattilainen asentaa laitteen sisätiloihin joko pysty- tai vaakatasossa yleensä vesimittarin jälkeen. Phyn Plus ei saa altistua jäätymiselle.

Uponor esitteli älykkään Phyn Plus –vedenvalvontajärjestelmän CES-messuilla Las Vegasissa vuoden alussa, ja laitteen lanseeraus Euroopassa tapahtui ISH-messuilla Frankfurtissa (11.-15.3.2019). Laite tulee saataville Suomessa huhtikuun aikana.

Phyn Plus -vedenvalvontajärjestelmä

Edustaja: Uponor, www.uponor.fi

Mitat (l x k x s): 14 x 21 x 7,5 cm

Virta: 110/220 V 19 W

Ominaisuudet: vikavirtasuojakytkin, ulkoinen antenniportti, vaatii wi-fi –yhteyden, sovellus yhteensopiva iOS9- ja Android 5 –älypuhelimien ja tablettien kanssa, tekstiviestimahdollisuus.

Hinta: Noin 799 € (sis. alv) + asennustyö

Lisätietoa: www.phyn.com