Moni kesämökki on tänä päivänä jaettu usean käyttäjän kesken. Jos käyttäjät eivät pääse yhteisymmärrykseen mökin korjauksista, ylläpidosta ja kustannusten jakamisesta, voi seurauksena olla mökin arvon nopea aleneminen.

Ihanat mökillä vietetyt lapsuuden kesät ja muistot niistä eivät paljoa paina, jos perintönä saatu mökki pääsee rapistumaan sisarusten tai serkusten riidellessä mökin kunnossapidosta. Mökin kunnossa ilmenevät viat ja puutteet pitäisi korjata heti, mielellään ennakoivasti. Näin mökin arvo säilyy ja jopa kasvaa.

Kesämökin arvoon eniten vaikuttava tekijä on sijainnin lisäksi mökin kunto. Perikunnan omistaman mökin arvo saattaa alentua, jos perilliset eivät pääse yhteisymmärrykseen korjauksista, ylläpidosta ja kustannusten jakamisesta. Arvoon vaikuttaa myös se, onko jätevesien puhdistusjärjestelmät tehty asetusten ja määräysten mukaisesti.

“Sijainti ja kunto ovat kaikkein olennaisimmat asiat mökin arvoa määriteltäessä. Vasta sen jälkeen tulee varustelutaso ja esimerkiksi pihan kunto. Asiaan kannattaa suhtautua niin, että aivan samoin kuin omakotitaloa on ylläpidettävä ja peruskorjattava, on mökkiäkin muistettava ylläpitää”, Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju muistuttaa.

Oikeassa paikassa ja hyvässä kunnossa

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harjun mukaan mökkikauppojen nyrkkisääntö on se, että sijoituksen arvo kestää silloin kun mökki sijaitsee oikeassa paikassa ja siitä pidetään huolta. Harju vastaa Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan toiminnasta.

Mökkien varustelutasolle asetataan myös nykyisin kovempia vaatimuksia. Perusmukavuuksien täytyy löytyä mökistä, eikä matkaa isoon kaupunkiin tai julkisen liikenteen ulottuville voi olla liikaa. Järvenkin pitäisi olla lähellä.

“Mökkeilijät eivät enää halua kantaa vettä kilometrien päästä ruoanlaittoa ja peseytymistä varten. Toki on olemassa pieni, rajallinen ryhmä, joka toivoo askeettisempaa eloa. Valtaosa mökkeilijöistä kuitenkin arvostaa perusmukavuuksia ja lähietäisyyttä kasvukeskuksiin. Lisäksi enenevissä määrin on näkyvissä se, että julkisen liikenteen toivotaan osuvan lähelle mökin sijaintia”, Harju sanoo.

Ennen kuin mökkiä lähtee myymään, kannattaa sen kunto ja tekniset ratkaisut käydä läpi hyväksytyn tavarantarkastajan kanssa.

“Hyväksytty tavarantarkastaja osaa arvioida, onko mökki kelvollinen sijoituskohde vai ei. Ostajan huomio herkästi kiinnittyy vaikkapa pihapiirin kuntoon tai tunnelmointiin. Siinä jäävät äkkiä savuhormien kunto ja vesikatteen tilanne huomaamatta. Siksi on hyvä käyttää asiantuntijaa apuna,” lakimeis Raisa harju muistuttaa.