Puutarhan työvälineet joutuvat kesän ja syksyn aikana kovalle koetukselle. Käyttörasituksen lisäksi ne altistuvat esimerkiksi kosteudelle ja lialle. Kun pidät huolta puutarhan työvälineistä, kestävät ne käytössä pidempään ja toimivat paremmin.

Unohditko lapion viikoksi keskelle perunamaata? Tai jäivätkö oksasakset kannonnokkaan? Pitkäaikainen altistuminen lialle ja kosteudelle kuluttaa puutarhan työvälineitä ja vähentää niiden käyttöikää. Oikeanlainen säilyttäminen, terien huolto ja liikkuvien osien rasvaus sen sijaan pidentävät käyttöikää, helpottavat työvälineiden käyttämistä ja parantavat työn jälkeä.

Älä heitä tylsiä ja nivelistään ratisevia työvälineitä pois, vaan huolla ne taas käyttökuntoon. Jos oma aika tai taidot eivät riitä huoltotöiden tekemiseen, voi palvelua hakea ammattilaiselta. Pienkonemekaanitko huoltavat esimerkiksi ruohonleikkurin taas kevääksi käyttökuntoon.

Näin pidät puutarhan työvälineet hyvässä kunnossa

1 Puhdista puutarhan työvälineet liasta heti käytön jälkeen. Ruohon ja maaperän hapot ja kosteus tylsyttävät työvälineitä.

2 Säilytä välineet käytön jälkeen siististi omilla paikoillaan sateelta ja lialta suojassa. Päällekkäin pinotut terät kopisevat turhaan toisiaan vasten ja tylsyttävät toisiaan.

3 Öljyä esimerkiksi puhdistettujen oksasaksien terät, jousi ja nivelkohdat kesän aikana. Pura tarvittaessa sakset osiin ja puhdista ne ensin perusteellisesti.

4 Pidä huoli, että työvälineiden terät ovat kunnossa ja teroita ne tarvittaessa.

5 Käytä työhön oikeita työvälineitä, älä riko esimerkiksi oksasaksia yrittäessäsi katkaista niillä liian isoa oksaa. Hanki myös oikea lapio oikeaan työtehtävään, niitäkin on monenlaisia.