Jos ikkunoiden ja ovien tiivistäminen jäi tekemättä ennen talvea, ei vieläkään ole myöhäistä. Tiivistäminen on aina kannattava satsaus. Se torppaa vedon, säästää energiaa ja ympäristöä, sekä pitää ulkoilman melun ja epäpuhtaudet kurissa.

Tiivisteiden vaihtaminen on ekoteko, joka auttaa säästämään energiaa ja luontoa. Kun ikkunoiden tiivisteet ovat kunnossa, lämpöhukka vähenee ja vedontunne pienenee.

Talven tullen moni havahtuu huomaamaan, että ovista ja ikkunoista vetää ja hohkaa kylmää. Olisi pitänyt tarkistaa tiivisteet hyvän sään aikaan, mutta harvapa sitä kukkeimman kesän kuluessa miettii, miten veto juilii niskaa talvella tuvassa.

”Oikea asennusolosuhde on työn hyvän onnistumisen edellytys eli ulkolämpötila ei saisi olla alle +5 C. Mahdotonta tiivistäminen ei ole silti talvellakaan, vaikka tilanne on jo päällä. Se estää varmasti vedon ja kylmän pääsyä huoneistoon. Tiivistys kannattaa siis tehdä, vaikka olosuhteet eivät olisi parhaat mahdolliset tiivisteiden kiinnittymisen kannalta”, sanoo Rakennuskemia Oy:n myyntijohtaja Jukka Nuutinen.

Rakennuskemia markkinoi ja toimittaa vähittäis- ja erikoiskaupalle tiivisteitä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yrityksen tiivistysopas.fi -sivusto on käytännöllinen tietopaketti myös kuluttajille.

”Uratiivisteen asentaminen pakkasella ei ole ongelma kiinnittymisen kannalta. Myös liimattavien tiivisteiden asentaminen pakkasella on mahdollista, mutta kylmyyden takia kiinnittyminen ei välttämättä toimi parhaiten.”

Nuutinen neuvoo tarkistamaan ja tarvittaessa korjailemaan talvella tehdyn tiivistystyön kiinnityksiä keväällä lämpimällä säällä, vaikka ikkunanpesun yhteydessä. Myös lasin ja puitteen tiivistys kannattaa samalla varmistaa eli lasituslistan kunto, silikonimassan tai pellavaöljykitin kunto.

”Kesällä ikkunapuitteiden huoltomaalauksen jälkeen on erityisen hyvä hetki hoitaa samalla vaivalla myös tiivistämiset, sillä uusi maalipinta antaa parhaan tartuntapinnan tiivisteelle.”

Näin ikkunoiden ja ovien tiivistäminen hoituu

Kartoita ensin lähtötilanne, missä kunnossa tiivisteet kokonaisuutena ovat. Lämpöskannerilla voi tutkia lämpövuotokohtia.

Tutki sitten, ovatko vanhat tiivisteet vain kuluneet tai litistyneet aikojen saatossa vaihtokuntoon. Jos aiempi tiivistys on ollut toimiva, kannattaa valita mahdollisimman vastaava tuote.

Puuttuvatko tiivisteet kokonaan? Olisiko naapurustossa vastaavaa rakennusta, josta pystyy vertailemaan toimivaa tiivistystä ja mahdollisesti ottamaan mallia?

Jos nykyinen tiivistysratkaisu ei ole toimiva ja tarvitaan perusteellista muutosta, jonka toteutuksesta itse on epävarma, kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen, joka voi olla myös kunnallinen rakennusvalvonta.

Mikä tiiviste sitten pitää valita? Tiivisteiden profiilien mallit ja korkeudet on erilaisia. Lue lisää niistä sekä muuta tärkeää tietoa tiivistämisestä TM Rakennusmaailman jutusta.

Lue lisää:

Ikkunat ehtii vielä tiivistää