Usein kuulee sanottavan, että ilmalämpöpumppu ei tee töitä, jos sen ulkoyksiköstä ei valu vettä, eikä sen alle muodostu jäätä talvella. Ja niinhän se on, että mitä enemmän töitä tekee, sen kovempi hiki tulee.

Tilanne on kuitenkin toinen silloin, jos ilma on kuivaa ja pakkanen kirpeää. Silloin ilmassa ei yksinkertaisesti ole kosteutta, joka kerääntyisi huurteeksi ja muodostuisi jääksi ulkoyksikön höyrystimeen ja sen alle.

Esimerkiksi 9-sarjalaisille ilmalämpöpumpuille tekemässämme vertailussa laitteet kyllä paiskivat töitä aivan hiki hatussa läkähtymiseen saakka, mutta pakkashallin ilmassa ei vain ollut riittävästi kosteutta joka olisi huurustunut ulkoyksiköiden höyrystimiin ja sulanut vedeksi sulatusjaksojen aikana.

Normaaliolosuhteissa ja normi-ilmankosteuksilla talviaikaan vettä ja jäätä kyllä tuppaa muodostumaan sulatusjaksojen aikana. Sitä ei pitäisi laskea rakennuksen viereen maahan, vaan paras mahdollinen tapa olisi kaivaa kattovesiviemäri esille routasuojauksen alta ja ottaa siitä oma haara ilmalämpöpumpun sulatusvesien poistolle.

Nykyisin ilmalämpöpumppujen alapellin päälle on saatavana lämmityskaapeleita, jotka pitävät pohjapellin sulana ja estävät kennon alaosan jäätymisen. Pohjolan olosuhteisiin tarkoitetuissa pumpuissa lämmityskaapelit ovat usein vakiotavaraa. Saman kaapelin voisi asentaa hieman pidempänä ja johtaa sen pumpun pohjapellin vedenpoistoreiästä eristettyyn poistoputkeen, jonka upottaa routasuojalevyn alapuolelle kattovesiputken sisälle. Näin pihasta ei tule luistinrataa, sokkelissa pysyvät pinnoitteet kiinni ja vedenpoistoputki sulana.

Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa ulkoyksikön alle uusi, musta, pyöreä, ylöspäin levenevä muurauspalju. Sen muovi on niin pehmeää, rasvaista ja sileää, että parin päivän jäätyneet sulatusvedet saa kopautettua paljun pohjasta irti kumivasaralla keskelle paljun pohjaa mosauttamalla. Jäälimppu irtoaa yleensä kokonaisena. Jos paljun seinämät naarmuuntuvat, on jäälimppu olennaisesti tiukemmassa. Limppuja on keväällä piha täynnä, eli ensimmäiset kannattaa viedä riittävän kauaksi seinästä, että tilaa jäälimpuille löytyy vielä maaliskuun lopullakin.

Ilmalämpöpumppu vaikuttaa energiankulutukseen

Ilmalämpöpumpun energiatehokkaassa käytössä laitetta kannattaa käyttää lämmityskauden aikana lämmitysasennossa. Usein kuulee tarinoita ilmalämpöpumpun asennuttaneilta perheiltä, että säästämisen sijaan energiankulutus onkin suurentunut olennaisesti verrattuna aikaan ennen pumppua. Yksi selitys on se, että lämmitystoiminnon sijaan on käytetty automaattiasentoa, jolloin laite lämmittää ja jäähdyttää vuoron perään.

Esimerkiksi kun tulisijan tuottaman lisälämmön vaikutuksesta sisälämpötila kohoaa yli pumppuun säädetyn pyyntilämmön, laite pyrkii pitämään lämpötilan asetusarvossa kytkemällä jäähdytystoiminnon päälle. Samanlainen tilanne saattaa syntyä ruuan valmistuksessa tai leipomisessa, kun uunista tulee lisälämpöä. Sen vuoksi pumppu asetetaan aina lämmityskaudella lämmitystoiminnolle ja ilman hyötykerrointa toimivan päälämmitysjärjestelmän säätö reilusti ilmalämpöpumpun pyyntilämpötilaa alhaisemmaksi.

Nykylaitteissa on energiaa säästävä ylläpitolämpöasetus. Silloin ilmalämpöpumppu pitää sisäilman lämmön hyvin matalana, mutta kuitenkin sellaisella tasolla, etteivät paikat jäädy. Tämä on kätevä ja energiaa säästävä toiminto esimerkiksi kesämökillä, jossa halutaan pitää peruslämpö päällä ja kytkeä vaikkapa mobiililaitteella lämmitys tehokkaammalle päivää ennen mökille saapumista. Näin laite ehtii jopa kuivattaa petivaatteet ja ensimmäinenkin yö on mukava nukkua kuivissa lakanoissa.

Ylläpitolämpötila vaihtelee +5 – +15°C asteen välillä. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että sisällä oleva lämpötila ei riitäkään sulattamaan ulkoyksikön höyrystintä ja mökki onkin kylmillään sinne mentäessä.

Ulkoyksikön sulattamisessa hyödynnetään sisäilman lämpöä ja sitä ajetaan ulkoyksikköön sulatustoiminnon aikana. Jos lämpöä ei ole riittävästi, ei ulkoyksikkö pysy sulana, vaan jäätyy koko ajan enemmän ja enemmän, kunnes jää estää jopa tuulettimen pyörimisen. Sen sulattaminen voikin sitten olla kimuranttia.

Lue lisää:

TM Vertailu: Viisi uutta 9-sarjalaista ilmalämpöpumppua vertailussa

Näin asennat ja huollat ilmalämpöpumppua oikein