Lämmin kesä loi erinomaiset kasvuolosuhteet homeelle. Ilmankosteus on ollut koko alkusyksyn tavallista korkeampi. Vattenfallin energia-asiantuntijan mukaan home pysyy poissa, kun muistaa tuulettaa hyvin ja huolehtia kylpyhuoneen lämmityksestä.

Ennätyslämmin kesä on tuonut Suomeen erittäin kostean alkusyksyn. Sekä meri että sisävedet ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä, minkä vuoksi ne haihduttavat runsaasti kosteutta ilmaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan alkusyksyn suhteellinen kosteus on ollut keskimäärin noin 10 prosenttia suurempi kuin tavallisesti. Ainoastaan Lapissa ja osassa pohjoisen havaintoasemia kosteus on pysynyt tavanomaisissa luvuissa.

Kosteuden määrän kasvu tietää vaikeuksia asunnon kuivaamisessa. Ilmastonmuutoksen seurauksena on todennäköistä, että myös tulevina syksyinä kamppailemme suuren kosteuden kanssa kotona.

Vattenfallin asiantuntijan Malkus Lindroosin mukaan kosteudesta johtuva homeriski voi jatkua ensimmäisiin pakkasiin asti.

”Ihanteellinen ilmankosteus on kotona noin 30–60 prosenttia. Jos kotona huonelämpötila on yli 20 astetta, ja asunnon ilmankosteus nousee yli 70 prosentin, tällöin homevaurion riski kasvaa”, Lindroos kertoo.

Näin pidät asunnon kosteuden kurissa

1 Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta

Ilmaan sitoutuneen kosteuden määrä on öisin pienempi kuin päivisin. Hyvä tuuletus vähentää tehokkaasti ilmankosteutta asunnosta. Jos sisällä on liian lämmintä, öisin voit tuulettaa asuntoa tehokkaasti esimerkiksi pitämällä ikkunat auki yöllä ja sulkemalla ne päiväksi. Mitä viileämpää sisään tuleva ilma on, sitä vähemmän siinä on kosteutta. Kun säät viilenevät, voit vähentää tuuletusta ja lopettaa yötuuletuksen

2 Laita märkätiloihin lämmitykset päälle

Märkätiloissa kannattaa pitää lämmitykset päällä, vaikka kylpyhuone tuntuisikin tukalan kuumalta kostean ilman vuoksi. Jos märkätilaan ei saa lämpöä päälle, ota yhteyttä huoltomieheen tai isännöitsijään. Jos käytät erillistä pyykinkuivaustilaa, lämmitys on hyvä laittaa myös siellä päälle. Pyykkien kuivaus kannattaa tehdä märkätiloissa tai kuivaustilassa muun huoneiston sijaan. Tällöin ilma poistuu tehokkaasti ilmanvaihdon kautta, eikä se leviä tiloihin, jotka eivät kestä yhtä hyvin korkeaa kosteutta.

3 Hyödynnä ilmalämpöpumpun kuivaustoimintoa 

Ilmalämpöpumpulla saa kuivattua asunnon kätevästi, kun muistat vaihtaa jäähdytystoiminnon kuivaustoimintoon. Varsinaista jäähdytystoimintoa kannattaa käyttää nyt syksyllä varovasti, sillä jäähdyttäessä asuntoon muodostuu helposti kohtia, joihin tiivistyy kosteutta. Kuivaustoimintoa voi käyttää rauhassa.

4 Tarkkaile ilmankosteutta – myös mökillä, varastossa ja autotallissa

Ilmankosteuden määrää kannattaa seurata erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä. Pyykin kuivumisen perusteellakin voi jo päätellä, onko huoneessa liikaa kosteutta – jos pyykki ei kuivu vuorokaudessa, paranna tuuletusta ja lisää lämmitystä. Etäluettavasta kosteusmittarista on hyötyä silloin, jos tilassa ei vieraile joka päivä – mittaria voi lukea etänä, jolloin esimerkiksi kesämökin, varaston tai autotallin kosteudesta pysyy perillä mittarin avulla.

Fakta: Kun lämmityskausi alkaa, muista nämä

  • Märkätilojen lämmitys on syytä aloittaa heti, kun tilat otetaan käyttöön kesän jälkeen.
  • Kun lämpöä tarvitaan muuallakin, aloita lämmitys tehokkaimmalla lämmitysmuodolla, kuten ilmalämpöpumpulla. Lisää sen lämpötilaa pikkuhiljaa ja ota muut lämmittimet avuksi vasta silloin, kun tehokkaimman lämmityslaitteen teho ei enää riitä.
  • Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle, kun ilma viilenee ulkona. Pakkasilla ilmanvaihtoa tarvitaan enää hiilidioksidin poistamiseen, ja ilmanvaihdon tarve on silloin hyvin pientä.
  • Tarkista kesän jäljiltä ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Varmista, että kaksoisikkunallisissa tuuletusikkunoissa ja ovissa molemmat kerrokset sulkeutuvat kunnolla.
  • Syksy on hyvä aika puhdistaa ilmanvaihdon suodattimet. Siivoa ilmanvaihtokoneen tiivisteet. Puhdista lämmönvaihdin ja varmista, että se on talviasennossa. Jos sinulla on vain poistoilmapuhallin, puhdista tuloilmaventtiilien suodattimet.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.