Koti pysyy energiatehokkaasti lämpimänä paukkupakkasillakin, kun kiinnität kotona huomion muutamaan seikkaan.

Kiinteistöjen lämmittäminen puhututtaa nykyisin yhä enemmän, sillä esimerkiksi pääkaupunkisedulla lämmitys tuottaa yli puolet hiilidioksidipäästöistä ja sähkön hinta hipoo ennetyksiä. Paukkupakkasilla ei kannata ajatella, että kotona pitäisi pystyä olemaan t-paidassa ja shortseissa. Energiatehokkaan lämmittämisen niksit ovat kaikkien hallittavissa.

Näin pidät kodin energiatehokkaasti lämpimänä

1. Ennakoi. Kun sääennuste lupaa kylmenevää, kannattaa omakotitalossa laittaa takkaan puita jo etukäteen, näin asunto ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen on huomattavasti fiksumpaa kuin se, että alkaa lämmittää vasta siinä vaiheessa, kun jo palelee.

2. Älä ylilämmitä. Ylilämmittäminen ei ole energiatehokasta ja se kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Sopiva huonelämpötila on yleensä 20-21 astetta, makuuhuoneissa jopa hieman alhaisempi lämpötila auttaa nukkumaan hyvin.

3. Mieti sisustusta. Huonekalujen sijoittelulla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu. eihän sohva tai ruokapöytä peitä patteria? Silloin ikkunan veto jäähdyttää tilaa ja tekee tilasta epämiellyttävän.

4. Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni. Monet haluavat, että kylpyhuoneissa on hitusen lämpimämpää kuin muissa huoneissa, jotta tassuttelu paljain jaloin ja pyyhe päällä on miellyttävää. Siksi on tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa ja ovi kiinni. Suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla.

5. Huolla ajoissa. Talven tuloon kannattaa valmistautua ajoissa myös huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Huollettuna ne toimivat optimaalisesti. Ilmanvaihtojärjestelmän avulla ei ole tarkoitus lämmittää, vaan nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa.

6. Tekoäly käyttöön! Jos kiinteistössä on fiksu ja ammattimainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, oli sitten kyseessä paukkupakkasten tai hellejakson alkaminen.

7. Ikkunat auki vain hetkeksi. Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saisi kuitenkaan aukoa lainkaan. Kotona ikkunan voi avata, mutta muutamassa minuutissa sisään tulee raikasta ilmaa sen verran kuin tarpeellista.

8. Pukeudu sään ja vuodenajan mukaan. Villasukat jalassa ei tarvitse kotona kulkea – jos ei halua –  mutta paukkupakkasilla ei kannata ajatella, että t-paita ja sortsit riittävät.

Vinkit antoi talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo.

Lue lisää:

Yläpohjan kunnollinen eristys pitää lämmön 20 asteessa pakkasellakin

Pientalon lämmitysremontti säästää energiaa ja rahaa