Jos asut uudessa kerrostalossa, ei modernin talotekniikka ole sinulle välttämättä tuttua ja saatat tietämättäsi säätää kotisi lämpötila-asetuksen pieleen. Näillä vinkeillä mahdollistat sopivan lämpötilan löytymisen.

Ennakoi jo illalla

Säädä patterin tehoa jo illalla, jos aamuksi on luvassa pakkasta. Uusien kerrostalojen huoneistokohtaisia termostaatteja voi säätää suunnilleen 20–25 asteen välillä. Lämmön lisäämisen tai vähentämisen vaikutukset tuntuvat yleensä puolen päivän viiveellä.

Tarkkaile lämpötiloja

Jos kotitalosi on ihan uusi, on todennäköistä, että sen lämmitysjärjestelmä tasapainotetaan kuntoon vasta ensimmäisen kunnon pakkasjakson aikana. Urakoitsija tiedottaa tasapainotuksista asukkaille. Jos asuntosi sisälämpötila laskee alle 20 asteen termostaattien säädöistä huolimatta, ota yhteyttä isännöitsijään.

Kerää lämpö talteen

Uusissa tiiviissä kerrostaloissa on helppo hyödyntää auringon lämpöä asunnon lämmittämiseen. Kerää ilmainen energia talteen: pidä aurinkoisina päivinä verhot auki valoisana aikana, ja sulje ne yöksi lämpöhukan välttämiseksi.

Ikkunan veto isännöitsijälle tiedoksi

Uusia ikkunoita ei tarvitse tiivistää. Jos ikkunoista vetää, kannattaa siitä ilmoittaa isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Ikkunoiden viat kuuluvat urakoitsijan takuun piiriin.

Laske ilmanvaihdon tehoja pakkassäällä

Perussääntö koneellisessa ilmanvaihdossa on, että ilmanvaihdon tehoa tulisi lisätä, jos asunnossa on paljon ihmisiä tai esimerkiksi saunomisesta johtuvaa kosteutta. Tehoa kannattaa vastaavasti kääntää pienemmälle kovalla pakkasella tai asunnon ollessa tyhjillään. Jos olet säätänyt ilmanvaihdon mielestäsi oikein, mutta asuntosi tuntuu silti vetoisalta tai tunkkaiselta, ota yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Älä vaihda suodattimia itse tai tuki korvausilmareittejä esimerkiksi teipillä tai villalla.

Sulje parvekkeen ikkunat

Valmistele lasitettu parveke talven varten tarkistamalla, että parvekelasit ovat kiinni eikä lumi pääse satamaan parvekkeelle. Jos parvekettasi ei ole lasitettu, muista tyhjätä se säännöllisesti lumesta. Raskas lumikuorma voi vaurioittaa parvekkeen rakenteita.

Vinkit antoi Lakean isännöitsijä Pasi Oksanen.