Pesukone ja muut kodinkoneet vaativat huolellista huoltoa, jotta ne kestävät toimintakuntoisina mahdollisimman pitkään. Väärät käyttöolot ja -tavat heikentävät laitteen elinkaaren ja suorituskyvyn lisäksi sen käyttöturvallisuutta sekä lisäävät sähkönkulutusta.

Koneen tai laitteen toimintakuntoisena pitäminen on kuluttajan osa, korjaus kuuluu ammattilaiselle. Korjaukset kannattaa teettää nopeasti, jotta vältytään lisävahingoilta.

Ja mistä tietää, kuinka kone pidetään kunnossa? Käyttöohjeesta. Se on tehty käytettäväksi. Ohjeita noudattava varmistaa koneen toimivuutta. Jos käyttöohje on kateissa, sitä voi tiedustella maahantuojilta tai valmistajalta.

Kuluttajan laiskuus hyödyttää kodinkonekorjaajaa ja -kauppiasta. Takuu ei kuitenkaan korvaa käyttövirheen aiheuttamia vikoja.

Heikkolaatuinenkin pesukone voi kestää, jos siitä pidetään huolta.

Pesukone on puhdistettava säännöllisesti

Kodinkonekorjaajalle soitetaan tyypillisesti, kun pyykinpesukone ei poista vettä. Tällöin korjaaja kehottaa tarkistamaan, onko nukkasihti tukkeutunut.

Nukkasihti löytyy koneen alaosasta pyöreän kiekon takaa. Kiekkoa irrottamalla sihdin voi poistaa ja pestä juoksevan veden alla.

Pyykinpesukoneissa kannattaa käyttää kalkinpoistoainetta kahden vuoden välein. Muuten lämmitysvastuksen päälle kertynyt kalkki heikentää lämmitystehoa ja lisää sähkönkulutusta.

Apteekista ostettava sitruunahappojauhe on tehokas ja luonnonmukainen kalkinpoistaja. Astianpesukone tarvitsee tätä jauhetta noin 25 grammaa eli 2,5 ruokalusikallista, pyykinpesukone sata grammaa eli 1,3 desilitraa.

Sitruunahappojauhe annostellaan pesuainekoteloon ja valitaan mahdollisimman kuuma pesu.

Pyykinpesukone pestään happokäsittelyssä tyhjänä. Astianpesukoneeseen voi laittaa kirkastumaan teräskattiloita ja muita ruokailuvälineitä. Jos mahdollista, astianpesukoneesta pitäisi happokäsittelyn ajaksi poistaa kuivausvaihe.

Sitruunahappopesun jälkeen pesuohjelma toistetaan tavallisella pesuaineella, jota annostellaan kolmasosa normaalimäärästä.

Lue lisää:

Käytä kodinkonetta fiksusti, silloin se kestää pidempään