Uudet energiatehokkaat tulisijat tuottavat pienhiukkaspäästöjä huomattavasti vähemmän kuin vanhat. Kannan uusimisen vauhdittamiesksi ehdotetaan muun muassa vanhojen tulisijojen romutuspalkkiota.

Suurten pienhiukkauspäästöjen aiheuttajia ovat vanhat tulisijat, joissa ei ole nykyaikaista, kehittynyttä polttotekniikkaa. Myös vääränlainen tulisijan sytytystapa ja väärälainen poltettava puu vaikuttavat pienhiukkasmäärien syntymiseen.

Tulisija ja Savupiippuyhdistys TSY ry on nostanut esiin tulisijakannan hitaan uusiutumisvauhdin. Yhdstyksen mukaan vanhentunut laitteisto on uusittava ja korvattava uudella, sillä vanha tulisija tuottaa puolet enemmän päästöjä.

Uusi tekniikka vähentää päästöjä

Norjassa Nansen ympäristön tutkimussäätiön (NERSC) tutkimuksessa arvioidaan, että pienhiukkaspäästöt Bergenin kunnan alueella tulevat tulisijakannan uusimisen myötä vähenemään jopa 64% vuoteen 2021 mennessä. Bergenissä uusittiin kaikkiaan 10 000 vanhaa tulisijaa uusiksi, energiatehokkaiksi tulisijoiksi. Tutkimustuloksista kertoi Norjan tulisijayhdistyksen NorsK Värmen hallituksen jäsen Rene Christensenhelmikuussa 2020 Tulisija- ja Savupiippuyhdistyksen järjestämillä Puulämmityspäivillä.

Myös Kiuas2-hankkeessa on Itä-Suomen yliopiston tutkija Jarkko Tissarin mukaan saatu selkeää näyttöä, kuinka kiukaiden kehittämisen myötä kaikkein suurimmat pienhiukkaspitoisuudet ovat jääneet pois mittaustuloksista. Kiukaiden CE-merkinnän (2013) seurauksena myös kaikkein suuripäästöisimmät kiukaat ovat jääneet pois markkinoilta.

Romutuspalkkio tai muu kannuste

Tulisija- ja Savupiippuyhdistys TSY ehdottaa tulisijakannan uudistumisen vauhditettajaksi vanhojen tulisijojen romutuspalkkiota tai muuta toimivaa kannustetta.

TSY myös muistuttaa, että puulämmitys vähentää Suomessa sähkönkulutusta yhden ydinvoimalayksikön verran. Suomessa on noin 380 000 sähkölämmitteistä pientaloa, joissa puulämmitystä käytetään lähes päivittäin täydentävänä lämmönlähteenä talvikuukausien aikaan.

Lue lisää:

Takkojen energiamerkintä tuli pakolliseksi

Pienhiukkasista ja mustasta hiilestä suurin osa syntyy puun pienpoltosta

Tulisija tykkää kuivasta ja oiken kokoisesta puusta