Vuoden kolmas neljännes oli Pientaloteollisuus ry:n jäsenyrityksille heikko toimitusten kannalta. Toimitusten kokonaismäärä oli 19,2 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Toimitusten arvossa laskua oli 10,0 %. Hyvän ensimmäisen vuosineljänneksen ansiosta koko vuoden toimitusten määrä on vain 4,4 % ja arvo 6,4 % edellisvuotta jäljessä.

Myynnillisesti kolmas vuosineljännes oli viime vuosien paras vastaaviin neljänneksiin verrattuna: uusia kauppoja tehtiin 10,3 % enemmän ja niiden yhteenlaskettu arvo oli 20,8 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Tämän ansiosta tilauskanta on selvästi parempi kuin vuosi sitten. Hyvin sujuneesta myynnistä huolimatta arvioidaan, että vuoden 2019 aikana omakotialoituksia kertyy hieman vähemmän kuin viime vuonna eli noin 7 000 kappaletta.

Markkinan kehitys arveluttaa

PTT:n jäsenyrityksiltä kysyttiin näkymiä markkinatilanteen kehittymisestä seuraavien 3 ja 6 kuukauden aikana. Saldoluku on ollut laskusuuntainen. Kolmannen vuosineljänneksen lopussa 3 kuukauden saldoluku oli -3 ja 6 kuukauden saldoluku oli -7.

”Kuluva vuosi on ollut vaihteleva: alkuvuoden toimitukset olivat komeasti plussalla, mutta keväällä myynti oli  edellisvuotta heikompaa. Tämä vaikutti Q3:n toimitusmääriin. Tarkkaa syytä en osaa sanoa siihen, miksi myynti oli keväällä heikkoa.

Jäsenyritysten mukaan omakotirakentamista suunnittelevat ovat aktiivisia ja liikkeellä, muuta päätöksiä lykätään jostain syystä. Yksi selittävä syy voi olla se, että kuluttajaluottamusindeksi on laskussa – usko omaan talouteen on edelleen plussalla, mutta luottamus Suomen talouteen on laskenut koko vuoden”, sanoo PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen.

”Vuoden kolmannen neljänneksen myynti oli kuitenkin todella hyvä verrattuna viime vuoteen ja se tietää hyvää talven toimitusten kannalta”, Rautiainen uskoo.

Suuremmasta tilauskannasta huolimatta odotukset yrityksissä ovat lievästi mollivoittoisia. Tähän saattaa vaikuttaa sekin, että Suomen talous näyttää olevan hiipumassa.

”Toisaalta hiljaisemmat talouden jaksot ovat parhaita ajankohtia rakentaa, jos oma talous on kunnossa ja oma työtilanne vakaa: toimitusajat ovat lyhyempiä ja ammattitaitoisia tekijöitä on helpompi saada omakotityömaalle”, Kimmo Rautiainen muistuttaa.

Valmisosatalojen osuus kaikista OKT-aloituksista on noin 70−75 %. PTT:n jäsenyritysten osuus valmisosatalomarkkinoista on noin 50 %.