Pientalotonttien hinnat jatkavat nousuaan. Hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan huhti-kesäkuussa koko maassa 8,8 prosenttia edellisvuodesta. Alkuvuodesta nousua oli 0,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan pientalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 22,4 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala oli 2 613 neliömetriä.

Uusien omakotitalojen hinnat niin ikään nousivat huhti-kesäkuussa koko maassa 4,1 prosenttia edellisvuodesta, nousua oli alkuvuoteen verrattuna 1,4 prosenttia.

Uusien omakotitalojen tiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin.

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskussa

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat huhti-kesäkuussa 2,9 prosenttia edellisvuodesta. Koko maan keskimääräinen omakotitalojen neliöhinta on nyt 1 572 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla hieman muuta maata vähemmän, 2,7 prosenttia. Muualla maassa laskua oli 2,9 prosenttia. Tammi-helmikuuhun verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat pysyivät lähes ennallaan.

Tilastokeskus käyttää kiinteistöjen hintaideksin laadinnassa Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 572 euroa vuoden 2018 toisella neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3 024 euroa. Muualla maassa keskimääräinen neliöhinta oli 1 467 euroa.