Sähkön hinta nousee, eikä helpotusta ole näköpiirissä. 5 000–10 000 euron hintaisia pientuulivoimaloita on jo Suomessakin saatavilla. Olisiko tuulesta jo oikeasti apua myös kodin lämmitykseen?

Miehet asentavat pientuulivoimalaa

Pientuulivoimala makaa maassa kuin valaskala rannalla. Siihen on juuri kiinnitetty uutuuttaan hohtavat, yli kolmimetriset lavat. Lapojen halkaisija on yhteensä 6,4 metriä. Teräsmasto on kiinalaisvalmisteinen sisältä ontto ja 11,5 metriä korkea.

Pihatien reunasta mylly on nostettava ilmassa roikkuvien valtakunnanverkon sähköjohtojen ohitse kalliolle rakennetulle alustalleen. Aika monen työvaiheen jälkeen laitos kohoaa ilmaan.

Ajoneuvoalustainen torninosturi siirtää tuulivoimalan tarkasti oikealle kohdalle ja laskee sen jalustalleen, jonka tappeihin se ruuvataan kiinni.

Pystytyksen jälkeen johdot liitetään yli 300-neliöisen talon sähköverkkoon, ja voimala on valmis tuottamaan energiaa asukkaiden tarpeisiin.

Ei kuitenkaan ihan välittömästi, sillä ensin pitää kiinnittää 40 kpl kuuden voltin akkuja sarjaan.

Talon sähkösuunnitelma on poikkeuksellisen jämerä. Virta otetaan akuista, joita ladataan ensisijaisesti tuulivoimalla. Jos tämä ei riitä, turvaudutaan valtakunnan verkon sähköön. Viimeisenä oljenkortena voi käyttää varavoimalaitoksena dieselgeneraattoria.

Tässä järjestyksessä ja akkuja puskurina käyttäen tuulivoimaa saadaan parhaiten käyttöön myös silloin, kun sähkönkulutus on pientä.

Tuulivoimala tuottaa melko mukavasti sähköä. Esimerkiksi kolmena peräkkäisenä joulukuun päivänä tuulivoimala tuotti keskimäärin 3 100 wattia hetkellisenä kulutuksena. Talo kuluttaa sähköä ilman lämmitystä noin 800 wattia. Kun akut ovat täynnä, niillä saadaan katettua talon peruskulutusta 72 tuntia ilman lataamista.

Tuulivoimalan tuottama energia voidaan johtaa myös suoraan talon lämmitykseen esimerkiksi vesivaraajan vastuksien kautta. Energiaa voidaan varata veteen ja jakaa lämmönlähteenä talon pattereihin tai lattialämmitykseen. Veteen energiaa on myös järkevää varastoida.

Voiko tuulivoiman varassa elää? Suomen säässä kovilla pakkasilla voi tulla pitkiäkin tuulettomia jaksoja. Silloin sähköstä riippuvainen elämäntapamme ei onnistu pientuulivoimalan varassa, ellei käytössä ole varavoimaa. Yhteys valtakunnanverkkoon on silloin kullanarvoinen.

Tuulivoimaan, ja varsinkin pienvoimaloihin, pitää suhtautua täydentävänä ratkaisuna.

Silloin se on myös kannattava.

Lue asiasta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 1/08.