Kesän lähestyessä on aika laittaa pihat kuntoon. Sammal on tuttu näky pihalaatoissa, portaikoissa ja sokkeleissa. Se leviää erityisen herkästi huokoiseksi muuttuneessa betonissa. Kulkuväylillä rehottavat vihertävät kasvustot lisäävät liukastumisriskiä sateella. Siksi ne kannattaa poistaa. Sammalen poistamiseen pihalta käytetään usein joko teräsharjaa tai painepesuria. Molemmat kuluttavat pintoja, eivätkä tehoa syvemmälle kasvaneisiin rihmastoihin. Kasvustojen poisto onnistuu helpommin pihakäyttöön tarkoitetulla puhdistusaineella.

”On hyvä muistaa, että nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät aineet eivät käy kiveyksille. Ne saattavat värjätä esimerkiksi betonia. Siksi erilaiset kasvustot on tärkeää poistaa nimenomaan pihakiveyksille tarkoitetuilla puhdistusaineilla”, huomauttaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Painepesuri vie saumahiekat

Usein pihan puhdistukseen käytetään painepesuria. Jos pihakiveystä pesee kovalla paineella, saumojen pinnassa oleva hiekka saattaa huuhtoutua pois veden mukana. Silloin pesun jälkeen saumoihin tarvitsee lisätä saumaushiekkaa. Sekä painepesurin paine että teräsharja kuluttavat pintoja. Teräsharjalla harjatessa painetta ja kulutuksen määrää on helpompi säädellä, mutta työtapana se on aikaa vievää ja työlästä.

Teräsharja ja painepesuri hävittävät kyllä näkyvät kasvustot, mutta ne eivät tepsi esimerkiksi betonin sisään kasvaneisiin rihmastoihin. Siksi uudet kasvustot puskevat pintaan nopeasti. Biohajoavalla puhdistusliuoksella saadaan parempi tulos.

”Liuoksen annetaan imeytyä kasvustojen sisään, jolloin rihmastot tuhoutuvat. Aineen suojaava vaikutus voi kestää jopa yli kolme vuotta. Perusteellisen pesun tarve tulee jatkossa harvemmin eteen”, Kärppä kuvailee.

Pesukäsittelyjen otollinen aika on huhti–lokakuussa

Pihoilla rehottava sammal jakaa mielipiteitä. Toisten silmää sen vihreys miellyttää, toisia sen epäsiisteys häiritsee. Jos vihertävät kasvustot pääsevät kasvamaan kulkuväylille, ne muuttuvat märkinä liukkaiksi. Siksi ne on syytä poistaa vähintään portaista ja kulkuväyliltä.

Sammalen poiston voi aloittaa keväällä, kun piha on sulanut lumesta ja ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Olosuhteiltaan paras hetki pesukäsittelylle on puolipilvinen, sateeton päivä. Paahteinen auringonpaiste kuivattaa liuoksen liian nopeasti. Kova tuuli vaikeuttaa aineen levitystä. Pinnan ja kasvuston tulee olla täysin kuivia aloitettaessa. Säätiedotuksesta kannattaa varmistaa, ettei sadetta ole luvassa vähintään kahteen tuntiin käsittelyn jälkeen. Silloin aine ehtii kunnolla vaikuttaa.

Levitys onnistuu vaikka kastelukannulla

Liuos laimennetaan suhteessa yksi osa tiivistettä ja kaksi osaa vettä. Liuoksen voi levittää joko matalapaineruiskulla tai vaikka kastelukannulla. Erityisen tarkasti kannattaa käsitellä saumakohdat. Tärkeää on, että koko kasvusto tulee käsiteltyä, jotta jokainen rihmaston solu saa ainetta itseensä.

Biohajoava aine jätetään vaikuttamaan pintoihin. Lopun puhdistumisen voi jättää luonnon hoidettavaksi, sillä sade ja tuuli vievät irtoavat kasvustot mennessään. Aineen vaikutus jatkuu useiden kuukausien ajan. Jos puhtaita pintoja kaipaa nopeammin, kuolleen kasvuston voi harjata pois vähintään kahden tunnin vaikutusajan jälkeen.

”Pintavaikutteinen aine tehoaa yksisoluisiin mikrobikasvustoihin, ei monisoluisiin kasveihin ja eläimiin. Välittömässä läheisyydessä olevat kasvit ja muut kohteet kannattaa varmuuden vuoksi suojata esimerkiksi suojamuovilla käsittelyn ajaksi. Biosidejä sisältäviä puhdistusaineita on turvallista käyttää, kun lukee pakkauksen merkinnät ja valmistetiedot ennen käyttöä ja toimii niiden mukaan”, Kärppä neuvoo.