Koivun hedenorkkoja esiintyy tänä keväänä maassamme Luonnonvarakeskuksen mukaan kolmea aiempaa vuotta enemmän. Allergikot voivat varautua hankalaan siitepölykauteen.

Luonnonvarakeskus Luke ennustaa kiivasta koivun kukintaa ja hankalia aikoja siitepölyallergiasta kärsiville. Kotimaan koivut aloittavat kukinnan tavallisesti toukokuun alussa. Sitä ennen huhtikuussa koivun siitepölyä alkaa levitä kaukokulkeumana Baltian maista eteläisten ilmavirtausten mukana.

Koivuja kasvaa kotipihoilla ja asutuskeskuksissa avoimilla ja lämpimillä paikoilla. Puissa on tänä keväänä norkkoja varsin runsaasti, mikä ennustaa voimakasta siitepölykautta. Sen sijaan kotipihan ulkopuolella, kuten tiheissä ja varjoisissa metsissä, hedenorkkoja on vähän.

”Ero kasvupaikkojen välillä saattaa johtua viime kesän kylmistä säistä. Silloin vain avoimien kasvupaikkojen koivut saivat riittävästi lämpöä kukka-aiheiden muodostumista varten”, tutkija Tatu Hokkanen Lukesta kertoo.

Nuhaa, yskää ja tukkoisuutta

Siitepölyä irtoaa puiden ja kasvien kukkiessa. Se kulkeutuu nenään ja keuhkoihin, ja aiheuttaa ihmiselle allergisia oireita kuten yskää, nuhaa, hengenahdistusta ja tukkoisuutta. Suomalaisista noin 20 prosenttia kärsii lehtipuiden kuten koivun, heinäkasvien ja pujon siitepölyallergiasta.

Siitepölyn määrä on kasvanut viime vuosina ja samalla siitepölykauden alku on aikaistunut. Määrän kasvu johtuu lehtipuiden lisääntymisestä ja aikaistuminen lämmöstä. Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta ja aikaistanut kauden alkua parilla viikolla.

Koivun kukinnan huippu kestää yleensä pari kolme viikkoa. Allergikkojen kannattaa pitää lääkitys kuten antihistamiinit käden ulottuvilla. Siitepölykausi etenee etelästä pohjoiseen muutamassa viikossa. Siitepölyä voi kotona torjua esimerkiksi siivoamalla huolellisesti, ulkoilemalla harkiten, asentamalla tuuletusikkunoihin suodattimet ja välttämällä vaatteiden kuivatusta ulkona.

Paras ulkoiluaika aamuisin tai iltamyöhään

Allergian oireet vaihtelevat ilmassa olevan siitepölyn määrän mukaan. Ilmassa on siitepölyä vähiten aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Siitepölyä on ilmassa paljon tuulisella ja aurinkoisella säällä. Kukinnan huipun aikana siitepölyä esiintyy ilmassa öisinkin.

Paras ulkoiluaika koivun kukinnan aikaan on aamuisin tai iltamyöhään. Siitepölyaikana kannattaa välttää raskasta liikuntaa ja hengästyttäviä harjoituksia. Petivaatteita ei tule tuulettaa ulkona ja ulkoilun jälkeen hiukset kannattaa huuhdella ennen nukkumaanmenoa. Siitepölyn esiintymisestä tehdään ennusteita ja annetaan tiedotteita. Niitä kannattaa seurata.