Pihakiviä valmistetaan jo kierrätysbetonista, ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan. Merkittävin keino vähentää betonikivien päästöjä on käyttää niiden valmistuksessa markkinoilla jo olevia seossementtejä.

Ruduksen maisematuotetehtailla tehdään Rudus Oy:n maisemabetonituotteiden myyntijohtaja Vesa Hopposen mukaan vahvasti töitä vähähiilisten ratkaisujen löytämiseksi ja betonituotteiden kehittämiseksi.

”Haluamme Ruduksessa olla edelläkävijä. Olemme nostaneet hiilijalanjäljen pienentämisen tärkeäksi tavoitteeksi. Etsimme realistisia, aitoja keinoja toimia vastuullisesti.”

Ruduksen Uuma-pihakivet lanseerattiin vuonna 2019. Nyt ne sisältävät jo jopa 20 prosenttia kierrätyskiviainesta. Pihakivien valmistuksessa tullaan vähentämään päästöjä edelleen huomattavasti lisäämällä seossementtien ja kierrätysmateriaalien käyttöä.

”Vaihdoimme Ristikiven tehtaalla vuonna 2021 uuteen sementtilaatuun ja pelkästään sillä hiilidioksidipäästömme putosivat tuotetasolla jo 15 prosenttia. Vielä reilummin seostetuilla aivan uuden tyyppisillä sementeillä päästöt voisivat vuoden 2020 tasosta vähentyä jopa 30 prosenttia. Merkittävin keino vähentää betonikivien päästöjä onkin käyttää niiden valmistuksessa markkinoilla jo olevia seossementtejä”, Ruduksen Ristikiven tehtaan tehdaspäällikkö Miika Veteläinen kertoo.

”Tulevaisuuden aidosti vähähiilisissä tuotteissa on varmastikin hyvin vähän sementtiä. Niiden valmistuksessa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja ja voimakkaasti seostettuja materiaaleja. Haasteena on löytää sopivat yhdistelmät käytettävien seosmateriaalien ja lisäaineiden välillä nopean lujuudenkehityksen varmistamiseksi. Teemme Ruduksessa töitä aktiivisesti ratkaisujen löytämiseksi. Ratkaisuja on käytössä varmasti jo aivan lähitulevaisuudessa”, Veteläinen arvelee.

Vähähiilisiä pihakiviä kysytään koko ajan enemmän

Ruduksen maisematuotetehtailla syntyvä ylijäämäbetoni murskataan ja kierrätetään takaisin betonikivien pohjamassaan, mikä on kaikin puolin järkevää ja säästää luonnonvaroja.

”Asiakkaat ovat ottaneet tuotteet erinomaisesti vastaan ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan”, Vesa Hopponen kertoo.

Ominaisuuksiltaan CE-merkityt ja kaikki standardit täyttävät Uuma-betonikivet vastaavat tavallisia betonikiviä. Ulkonäkö on identtinen ja käyttöominaisuudet ennallaan.

Kierrätysbetonia sisältäviä uusiomateriaalituotteita valmistetaan kaikilla Ruduksen maisematuotetehtailla.

Uusi asetus tulossa

Vesa Hopponen sanoo, että uusiomateriaalituotteita on tähän mennessä toimitettu jo kymmeniä tuhansia neliöitä. Enemmänkin toimitettaisiin, mutta tehtailla on pulaa kierrätysmateriaalista. Kaikki käytetään mikä suinkin on murskattavissa, mutta loputtomiin eivät omat virrat riitä.

Alalla odotetaan jätteiden uusiokäytön laajemmin mahdollistavaa End-Of-Waste -asetusta ehkä jo vuoden 2022 kuluessa. Kun betonimurske muuttuu jätteestä tuotteeksi, ylijäämäbetonin ei tarvitse olla välttämättä enää omaa valmistuksesta syntynyttä, kunhan murskattu raekoko on sopiva ja sitä pystytään maisematuotetehtaalla hyödyntämään.

”Vanhojen, kohteesta purettujen betonikivien kierrättämisen ja hyödyntämisen voi nähdä myös tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuutena”, Vesa Hopponen sanoo.

Lue lisää:

Bitumikatteita voidaan nyt kierrättää asfaltiksi

Maailman eniten käytetty rakennusmateriaali betoni uudistuu