Bosch PMF -monitoimityökalussa on kapea kärkiosa. Kädensija on paksu, korkeus ja leveys ovat molemmat 65 mm, mutta siitä saa hyvän otteen yhdellä tai kahdella kädellä. On-off-tyyppinen käyttökytkin on upotettu 285 mm pitkän koneen selkään ja nopeudensäätökiekko pölyimurin kiinnitysnysän yläpuolelle. Hiomaliike on 1,4 astetta suuntaansa eli yhteensä 2,8 astetta. Feinissä se on isompi 3,2 astetta.

Bosch monotoimityökalu

Fein on rungoltaan lyhyempi ja sirompi. Feinissä ei ole sisäänrakennettua purun poistoa, vaan siinä imuputki kytketään koneen alta karan päähän. Käynnistys paljastaa selvimmät erot, sillä moottorien äänet ovat aivan erilaiset: moottorin ääni on Boschissa karhea. Melumittarin lukemat kohoavat 80-83 dB(A):n tuntumaan puolen metrin etäisyydeltä mitattuna. Fein on äänen tasoltaan vaimeampi ja ”sivistyneempi”.

Korvakuulolta voisi päätellä, että Boschissa on kauttaaltaan pienemmät kierrokset, mutta näin ei ole. Monitaiturissa kierrokset voi asettaa 15 000-21 000 minuuttikierroksen välille, Feinissä alimmillaan 11 000 kierrokseen minuutissa. Bosch tärisee selvästi kaikilla kierrosalueilla, mutta ei häiritsevästi käyttäjän kannalta. Säätökiekot toimivat kevyesti.

Oivallinen teräkiinnitys

Vihreään sarjaan lukeutuva Bosch PMF -peruspaketti sisältää sähkötyökoneen lisäksi seuraavat työkalut: muovinen rei’itetty hiomalevy, johon kiinnitetään hiomapaperi, sekä bimetallinen segmenttiterä ja kapea puuterä. Paketissa seuraa kuusi karkeudeltaan P60, 80 tai 120 hiomapaperia.

Varusteilla pääsee hyvin alkuun, kun kunnostaa vanhoja peiliovia tai ikkunan puitteita tai kun poistaa tiukkaan liimattuja lattiamattoja ja kaakeleita… käyttökohteita on rajattomasti varsinkin huonekalujen entistämisessä.

Käyttö ei rajoitu puusepän töihin, sillä koneella voi hioa ja leikata peltiä sekä katkoa putkia ilman kipinöintiä. Törröttävät naulat ja niitit katkeavat aivan pinnan tasoon vaikeistakin paikoista.

Boschissa terät kiinnitetään kuusiokoloruuvilla perinteiseen tapaan alta päin. Terät pysyvät hyvin asetetuissa kulmissaan, sillä työkalun pitimessä on reilut nastat pitämässä terää hyvin paikallaan kiristysruuvin ja laatan alla.

Verkkovirtajohdon pituudessa Bosch jää altavastaajaksi Feinille. Bosch yltää pistorasiasta 250 cm päähän ja Fein viiden metrin etäisyydelle.

PMF 180 E Multi sopii harrastajille ja nikkareille, jotka eivät ole aina millin kymmenysosan tarkkoja lopputuloksesta. Bosch on tehty veljeskansan tehtaissa Unkarissa. Laatu vaikuttaa erinomaiselta, eikä hintakaan ole siihen nähden korkea, suosituksen mukaan tarkka hinta on 129,90 euroa.