Kokeilimme Juho-Jääntuho -jäänsulatusainetta. Tuotteen luvataan ”sulattavan tehokkaasti jäiset ja liukkaat kadut, portaat, piha-alueet, kävelytiet lastauspaikat ja katorännit”. Ainetta on saatavana viiden ja 10 litran astioissa. Aine on valkoista, pienirakeista jauhoa.

Käyttöohjeen mukaan sitä levitetään tasaisesti käsiteltävälle alueelle sellaisenaan tai hiekkaan sekoitettuna. Sulattava vaikutus alkaa heti ja sulanut jää voidaan harjata pois. Aine toimii parhaiten enintään -7 asteen pakkaseen sakka. Juho-Jääntuho on tuoteselosteen mukaan teknistä ureaa (99 %) eikä se sisällä suolaa.
Teknistä ureaa käytetään puunjalostusteollisuudessa, lannoitteiden valmistuksessa, rehuteollisuudessa, terveydenhoito- ja kosmetiikkatuotteissa ja rakennusteollisuudessa sekä kunnallistekniikassa lunta ja jäätä poistavana aineena.
Levitimme ainetta liukkaille rappusille ja kuluväylälle runsaan 10 asteen pakkasella. Jään päälle oli satanut pari senttiä lunta ja säätiedotuksen mukaan ilman lämpötila oli lauhtumassa.
Käsitellyt alueet eivät alkaneet sulaa aivan heti ja eikä muutosta illan mittaan tapahtunut. Pakkasta oli mitä ilmeisimmin liikaa. Yön aikana sää oli lämmennyt noin viiteen pakkasasteeseen ja käsitellyt alueet olivatkin aamulla sulaneet. Aamulehden sai hakea postilaatikolta pelkäämättä liukastumista. Nollan tuntumassa jäinen kulkuväylä sulaa sirottelun jälkeen nopeasti, noin tunnissa.
Rakeinen jauho on helppo levittää suoraan kannusta tai tarkempaa kohdistusta vaadittaessa esimerkiksi istutuslapiolla tai tarkoitukseen soveltuvalla sirottimella.
Levitimme ainetta hyvin tarkoitukseen soveltuvalla Gardenan sirottimella. Kannu soveltuu niin hiekan, suolan tai muun sulatusaineen tai nurmikon lannoitteen levitykseen. Annostelua voi säätää sopivaksi kierrettävän reikäkannen avulla ja kannun leveä nokka toimii hyvin kulloisenkin sirotteen kohdistamiseen.

Juho-jääntuho aineella sulatettu portaikko

Nollan tuntumassa Juho-Jääntuho sulattaa ohuen lumikerroksen ja alla piilevän jään noin tunnissa. Käyttöohjeen mukaan aine toimii parhaiten seitsemää pakkasastetta lämpimämmillä keleillä.

Markkinoilla on useita jään sulatukseen tarkoitettuja tuotteita, joista useimmat ovat suolaa. Ne on pakattu joko kannuihin tai säkkeihin ja niitä on saatavana 5-25 kilon kuluttajapakkauksissa. Teiden jäätymisen estämiseen käytetään maatiesuolaa, kalsiumkloridia, yleensä noin nollakelillä ja pikku pakkasilla noin -10 asteen pakkasiin saakka ja kesällä pölyämisen estoon – pölyn sitomiseen. Talvella teiden suolaukseen käytetään myös natriumkloridia ja kalsiumforminaattia, joista jälkimmäinen on edellisiä ympäristöystävällisempää, mutta kalliimpaa.
Urea on jäänsulatusaineena tehokasta. Sitä käytetään esimerkiksi kiitoratojen jäänestoon. Urealla ei ole niin voimakasta korroosiovaikutusta kuin suolalla, mutta sillä on rehevöittävä ympäristövaikutus. Ureasta voi runsaasti käytettynä seurata tuoksuhaittoja, joten portaat ja kulkuväylät voi tarvittaessa keväällä huuhdella perusteellisesti.

Lisää aiheesta

Näillä aineilla sulatat jäätä pihalta ja kulkuväyliltä – Katso vertailu hinnoista ja ekologisuudesta