Pikakokeessa LumiTapio

LumiTapio on katolta käytettävä kattokola. Siinä on kehämäinen terä, johon on kiinnitetty muovinen putki tai sukka. LumiTapio lasketaan lapetta pitkin alas katon reunalle lumen reunaa vasten. Kun laitetta vedetään ylöspäin, se leikkaa lunta irti oman kitansa korkeuden verran. Lumi liukuu liukkaassa muoviputkessa alas ja putoaa hallitusti maahan.

Kokeilimme alkuperäistä LumiTapio-lumenpudotinta pari vuotta sitten. Silloin teräkehän yläpuu oli puuta, ja varsi oli kiinnitetty upotettuna reikään. Laite hajosi nopeasti, ja myöhemmin selvisi, että ostamassamme LumiTapiossa oli valmistusvirhe. Varren upotusreikä oli porattu liian matalaksi.

Nyt teräkehä on kokonaan galvanoitua profiilipeltiä. Varsi on kiinnitetty tukevalla helalla, joka jakaa puiseen varteen kohdistuvan kuorman tasaisemmin. Myös kehän alareunan kiinnitys varteen on ratkaistu lattaraudalla, joka on paljon tukevampi kuin aikaisemmin käytetty rautalanka.

Lumen pudotusputki on kolme metriä pitkä polyeteenimuovipussi. Pussi on kiinnitetty terään oikeastaan aika viekkaalla tavalla sisäkkäisillä peltiprofiileilla. Leikkaava terä on v-muotoon taivutettu profiili, jonka sisään takaa pujotetaan toinen profiili muovipussin kera. Pelti on juuri sopivan paksuista, jotta rakenne on riittävän luja, mutta kuitenkin hieman joustava. Painoakaan ei ole kertynyt liikaa, LumiTapio painaa varsineen ja muovipusseineen vain hieman yli kolme kiloa.
Taivutettu etureuna on sen verran pyöreä, ettei se kovinkaan helposti vaurioita katon pintaa, vaikka terä leikkaisi kattomateriaaliin saakka. Niin syvälle ei toki ole tarvetta jyystää, riittää että vaarallisen lumen painon saa pois.

LumiTapion oma puinen varsi on 130 cm pitkä. Siihen liitetään puuruuveilla 3,2 metriä pitkä, kahdesta sisäkkäisestä putkesta koostuva lujitemuovinen jatkovarsi. Säilytyspaikasta riippuen jatkovarsi lienee pakko irrottaa käyttökertojen jälkeen, koska kokoontyönnettynäkin kokonaisuudesta tulee liki kolme metriä pitkä. Maksimiulottuvuus on noin neljä metriä. Se on juuri sopiva, sillä yhtään pidemmällä varrella leikkupää olisi liian raskas liikuteltava, ja on kyseenalaista kestäisikö varsi.

Niin kauan kuin lumi ei ole lian kovaksi pakkautunutta LumiTapio toimii mainiosti. Lumi irtoaa hyvin ja työskentely on nopeaa. Vaikka leikkuupään sivuttainen siirto toki on raskasta, sen oppii ”keplottelemalla” kuljettamaan uudelle vaolle. Ylhäältä alaspäin työskentely on sekin kevyempää kuin alhaalta ylöspäin leikkavalla työkalulla.

Lumenpudotusputkesta on hyötyä varsinkin jiireissä, koska siinä lumi juoksee hyvin viistoonkin. Vakiopussi on kolme metriä pitkä, mutta valmistajalta saa tarvittaessa pidempiä putkia. Pussi voi myös repeytyä terävään katonreunaan, jolloin voi olla tarvetta tilata varapusseja.
Jos lumi on päässyt pakkautumaan todella kovaksi, LumiTapio ei siihen pysty. Tämä lienee enemmän Etelä-Suomen ongelma, jossa lämpötila aina välillä käy plussalla, pohjoisemmassa
LumiTapio toiminee paremmin. LumiTapio maksaa noin 80 euroa.