Osram Lightify -aloituspakkaukseen kuuluu seinäpistorasiaan työnnettävä internetyhdyskäytävä, eli gateway sekä Zigbee-vastaanottimella varustettu 10 watin rgbw led -erikoislamppu. E27-kierteellä olevan lampun voi asentaa mihin tahansa kotona olevaan lampunkantaan.

Järjestelmän käyttöönottamiseksi kotona tarvitaan vain kiinteä langaton wlan-verkko. Älylaitteeseen, kuten esimerkiksi puhelimeen asennettu Lightify-sovellus etsii gatewayn ja yhdistyy lamppuun automaattisesti. Sovelluksen sisältämiä ohjeita noudattamalla asennus ei vie juuri varttituntia kauempaa. Yhteys on kätketty salasanan taakse, joten esimerkiksi seinän takana asuva naapuri ei pääse lampun säätöjä ronkkimaan. Valon kirkkauden, värisävyn sekä värilämpötilan säätö käy ruudulla näkyviä säätörenkaita sormenpäällä liu’uttamalla.
Säätöalue on valittavissa portaattomasti esimerkiksi tunnelmallisesta kynttilävalaistuksesta kirkkaaseen päivänvaloon asti (2700-6500 K). Halutessaan oikean värisävyn voi poimia vaikka kännykän kameralla kuvatusta valokuvasta. Säädöt on mahdollista tallentaa myös muistiin valmiiksi eri tilanteita ja vuorokaudenaikoja varten.
Kokeilumme mukaan Osram Lightify -ohjainta ja -lamppua voi käyttää lähinnä tunnelman luomiseen. Valon voi esimerkiksi olohuoneessa kohdistaa seinään, jolloin lampun väriä vaihtamalla on mahdollista vaihtaa sen luomaa fiilistä tilanteen mukaan halutuksi. Lamppua kokeiltiin onnistuneesti jopa saunan valaisimena.
Ohjaimella voi myös ajastaa kytkemään valon päälle tiettyinä viikonpäivinä ja aikoina. Näin talon saa näyttämään asutulta, vaikka ei oltaisi aina edes paikalla. Yhteys toimii etänä siellä, missä langaton netti tai matkapuhelinverkkokin.
Järjestelmä on helposti myös laajennettavissa. Mikäli rahkeet vain riittävät, samaan yhteyskäytävään on mahdollista jälkikäteen lisätä jopa 50 Lightify-lamppua tai led-valolistaa, joita voi ohjata omina ryhminään. Ainoana rajoitteena saattaa olla korkeintaan hinta.
Loppujen lopuksi Lightify tuottaa hienoisen pettymyksen. Liki sata euroa pelkästä gatewayn ja led-lampun sisältävästä aloituspakkauksesta tuntuu hukkaan heitetyltä rahalta. Jälkikäteen hankittuna lisälamput tai led-valolistat ovat nekin turkasen kalliita. Ainakin pelkkä lampun ajastus ja himmennys on mahdollista toteuttaa huomattavasti halvemmalla perinteisillä ratkaisuilla.