Siemens EQ.6 series 700 -kahviautomaatti

Siemensin uusin EQ.6 on täysautomaattinen espressokone, joka on suunniteltu siten, että aloittelijakin onnistuu vaivatta valmistamaan erikoiskahveja. Isokokoiseen laitteeseen on ohjelmoitu yleisimmät erikoiskahvit ja kahvikupillisen valmistus onnistuu lähes vain nappia painamalla. Laitteen kahvireseptit ovat tuttuja kahviloista käytetyistä kahvikoostumuksista. Siemensin laitteessa kahviohjelmat ja toiminnot valitaan kätevästi näytöltä hipaisukytkimien avulla. Näyttö myös opastaa tarvittavissa lisätoimenpiteissä.

Huolehtii automaattisesti
Siemensin espressokone on yhtä helppokäyttöinen kuin kapselikone. Laite ilmoittaa, milloin vesisäiliö tulee täyttää, tippa-astia tyhjentää tai milloin on aika kalkinpuhdistukselle. Automatiikka hoitaa myös järjestelmällisesti puhdistuksen ennen kahvin valmistamista ja sen päätyttyä sekä sammuttaa virran. Kone on toimintavalmis jo puolen minuutin kuluessa virtapainikkeen päälle kytkemisestä.
Automaattikone myös yleensä puhdistaa itsensä tai ainakin opastaa siinä. Siemensin EQ.6 huolehtii laitteen puhdistuksen automaattisesti ennen kahvinkeittoa ja sen jälkeen. Maidonvaahdotusjärjestelmälle on oma pikaohjelmansa näytönopastuksella. Pidempiä puhdistusohjelmia on mahdollista valita ohjelmistosta tarpeen tullen. Kalkinpoistosta kone muistuttaa jo hyvissä ajoin tarkkailemalla valmistettuja kuppimääriä. Tarkempaa puhdistusta varten koneen kyljestä irtoaa keittoyksikkö.

Oman maun mukaan
Vanhemmissa täysautomaattikoneissa toimintojen säädettävyys on ollut vähäistä. Säätöjen puuttuminen on johtanut siihen, että kahvista on tullut kahvinautiskelijan mielestä tylsää ja tavanomaista automaattikahvia. Uusien ja monipuolisten laitteiden säätömahdollisuudet ovat jo kattavat, jolloin päästään lähemmäksi käsityön leimaa ja yksilöllistä kahviannosta.
Siemensin espressokoneessa voi säätää kahvin jauhatusta, kahvimäärää ja veden annostelua. Kahvin jauhaminen pavuista oikeankokoiseksi koostumukseksi on ensimmäinen ja hyvin tärkeä vaihe. Sanotaan, että kahvimyllyn tulisi olla vähintään yhtä korkealuokkainen kuin keittimen.
Siemensin automaattikoneessa on sisäänrakennettu kahvimylly. Ilmatiiviiseen kahvipapusäiliöön mahtuu 300 g kahvipapuja. Kahvin jauhatusastetta voi säätää säiliön ylälaidasta portaittain viiteen eri karkeuteen. Espressokahvi jauhetaan perinteisesti hyvin hienojakoiseksi jauheeksi, jotta nopea veden pakottaminen jauheen läpi muodostaisi riittävän vastuksen ja irrottaisi kahvin halutut aromit.
Siemensissä on automaattisia kahviohjelmia viisi kappaletta: espresso, cappucino, caffe crema, latte macchiato ja maitokahvi. Kaikki tehdasasetetut kahvireseptit voi vielä hienosäätää omaa makua vastaaviksi. Normaalisti kahvia tampataan 7 grammaa yhteen kupilliseen. Kahvimääriä on kuutta eri vahvuutta hyvin miedosta äärimmäisen vahvaan kahviin jokaiselle kahviohjelmalle. Kahvivahvuuden lisäksi veden määrää voi muuttaa kupin koon mukaan. Jokaiselle kahviohjelmalle on valmiina annokset pieni, normaali ja iso kuppi, joille jokaiselle löytyy omat kattavat säätövaransa. Myös veden lämpötilan voi asettaa kolmeen eri tasoon.
Maidon vaahdotus ja lämmitys tapahtuvat muovisen maitoletkun ja laitteen vaahdotusjärjestelmän kautta suoraan kahvimukiin. Erillistä maitoastiaa ei laitteen mukana tule. Kahviresepteihin tallennettuja maitomääriä ei pysty muuttamaan, vaan maidon annostelu on aina valitun kahviohjelman mukainen. Maitovaahdon ja lämmitetyn maidon yksilöllinen annostelu on helppoa myös erillisillä painikkeilla, sillä toiminnon saa keskeytettyä napin painalluksella milloin tahansa. Maito tai maitovaahto lämpiää aina 66 asteiseksi. Maitovaahto on miellyttävän kuohkeaa ja hienojakoista.