Puuhaletkujen parissa saa toisinaan kamppailla. Pitempi letku ei tottele ja kiertyy helposti mutkalle, jolloin veden tulo estyy. Tavanomaisen puutarhaletkun kerääminen käytön jälkeen voi olla työlästä. Letku painaa eikä tahdo kiertyä sovinnolla kauniille kiepille. Letkukelatkaan eivät aina toimi niin kuin toivoisi.

Eipä ihme siis, että elämää helpottava letkukeksintö on saanut markkinoijat liikkeelle runsaalla tv-kampanjoinnilla. Usein uutuutta kaupitellaan ensin jonkin aikaa hinnakkaana ja niin sanotusti ”kuoritaan kermat”.

Myöhemmin sama tuote tai rinnakkaistuote tulee myyntiin kohtuullisesti hinnoiteltuna laajempaan jakeluun. Rinnakkaistuotteiden ilmestyttyä markkinoille otimme kokeiltavaksi alkuperäisen Tvins XHosen ja kaksi vastaavaa, Flex Garden Hosen ja Season 3XPand kitin.

Puutarhaletku pitenee

Lupauksen mukaan puutarhaletku pitenee kolminkertaiseksi. Letkukeksintö perustuu lateksiseen paineistettuna pituutta ja halkaisijaa kasvattavaan sisäputkeen ja polyesteriseen ulkosukkaan joka rajoittaa ja pitää mitoissa sisäputken venymisen ja paisumisen.

Letku liitetään pikaliittimellä vesihanaan ja hanan avatessa letku alkaa venyä ja paisua mittoihinsa. Letkun päässä tulee olla suljettava hana, kastelupistooli tai sadetin rajoittamassa veden juoksua, jotta paine riittää pitämään yllä venymää. Vapaa juoksutus letkusta aiheuttaa sen kutistumisen.

Kaikki kokeillut letkut toimivat niin kuin luvataan. Pituuden kasvu oli käytännössä kaikissa kohtuudella luvatun suuntainen eli noin 2,6–2,7 -kertainen. Sisäletkun halkaisija on kaikissa kutistuneena noin 9 mm ja paineistettuna noin 19 mm. Liikuteltaessa letku seuraa helposti, sillä polyesterisukka luistaa hyvin niin nurmella kuin kivetyksellä. Lisäksi letku ei mene lainkaan mutkalle tai litisty niin kuin tavanomaisella puutarhaletkulla on taipumus.

Näiden pitenevien letkujen yhteydessä pitää ottaa huomioon, että ne on tarkoitettu vain kevyeen käyttöön, esimerkiksi puutarhan kasteluun, auton pesuun tai saavin täyttöön. Suuria vesimääriä lyhyessä ajassa tarvittaessa on käytettävä edelleen perinteisiä letkuja. Pitkäikäisyydestä emme voi vielä sanoa mitään, mutta letkut kannattaa korjata käytön jälkeen suojaan ja talveksi lämpimään.

Ihmeletkut täyttivät aikalailla lupauksensa pitenemisen suhteen ja vielä enemmän lupauksen helppokäyttöisyydestä.

 

Lue koko artikkeli ja mittaustulokset Rakennusmaailman numerosta 6/2015.