Viemärinaukaisurae pikakokeessa

Huonosti vetävien tiskialtaiden, lavuaarien ja lattiakaivojen avaamiseen on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, mekaaninen tai kemiallinen puhdistus. Luonnon kannalta paras konsti on avata hajulukko ja puhdistaa putket tiskiharjalla tai vaijerilla, mutta usein laiskuus voittaa ja silloin kätevin tapa on kaataa viemäriin ”kodin putkimiestä”. Tämä tukkojen aukaisu on taas monilla edessä, kun joulu saa ja ymmärtämättömät kaatavat kinkunpaistorasvoja viemäriin.

Miestä väkevämpi kemiallinen puhdistusaine on yleensä lipeänä tunnettua natriumhydroksidia (NaOH), joka hyvin emäksisenä ja syövyttävänä aineena sulattaa rasvasta, saippuasta sekä hiussuortuvista ja partakarvoista aikaa myöten muodostuneen saostuman putkien mutkista ja sisäpinnoilta.

Natriumhydroksidia on saatavissa sekä rakeisessa muodossa että liuoksena. Tunnetuin tuotemerkki lienee Kodin Putkimies, jossa tehoaineen vahvuus on 10 prosenttia, mutta markkinoilla on myös useita muita merkkejä. Erilaisia viemärinavausrakeita, jotka on valmistettu lähes puhtaasta natriumhydroksidista, on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä ja niitä on kaupan rautakaupoissa ja tavarataloissa.

Otimme pikakokeiluun VesiTekno Oy:n valmistuttaman uuden Ava X Tehorakeen, jonka tehoa vertasimme markkinoilla oleviin rakeiseen Viemäri rae -tuotteeseen ja nestemäiseen Plus+ putkenavaajaan. Kokeilimme kemikaaleja niin käytännön oloissa kuin vertaamalla niiden tehoa koeputkiin hiuksista ja rasvasta tehdyillä tukoksilla.

Rakeet täysin ylivoimaisia

Pikakokeen perusteella rakeiset tuotteet hakkaavat nesteen aivan ylivoimaisesti. Rakeiden käyttö on sekä vaivatonta että turvallista, sillä ne eivät roisku kuten neste, ja ne voidaan kaataa suoraan pesualtaan tai lavuaarin laskuaukkoon.

Ava X Tehoraetta suositellaan käytettäväksi 0,25-0,5 desilitraa, joka on hyvin annosteltavissa mukana seuraavan mitan avulla. Aine kaadetaan hajulukkoon ja päälle lorautetaan desin verran vettä. Seos kuumenee nopeasti noin 90 Celsiusasteeseen. Huuhtelu tehdään muutaman minuutin kuluttua.

Termotukku Oy:n valmistama Viemäri rae toimii aivan samalla tapaa, mutta sitä annostellaan silmämääräisesti enemmän, 1-2 desilitraa ja päälle kaadetaan litran verran kuumaa vettä. Ainesosien kemiallinen reaktio aiheuttaa kovan roplotuksen, joka voi roiskuttaa tiskialtaan poistoaukosta vettä jopa 20 senttimetrin korkeudelle hajulukon kuumetessa voimakkaasti. Aineen annetaan vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin, jonka jälkeen viemäri huuhdellaan kuumalla vedellä.

Ava X Tehorae sulatti koeputkiin tehdyt rasva-hiusklöntit Viemäri raetta selvästi tehokkaammin jopa kylmää vettä käytettäessä. Viemäri rae vaatii paremmin toimiakseen lähes kiehuvan kuumaa vettä. Kylmällä vedellä se jätti osan tukoksesta kovaksi kerrokseksi, eikä sulattanut hiuksia.