Kaunis auringonpaiste houkuttelisi maalauspuuhiin, mutta paras aika ulkomaalaukselle on pilvipoutaisena päivänä. Suojaukset ja pohjatyöt kannattaa tehdä hyvissä ajoin. 

Talon ulkomaalaaminen kannattaa suunnitella huolella etukäteen, jotta välttyy materiaalien tai välineiden puutteilta juuri silloin kun valmista pintaa pitäisi jo syntyä.

Viiden kohdan vinkkilista on hyvä käydä läpi ennen työn aloittamista.

Selvitä aiempi maali ja tee pohjatyöt huolella

Minkälainen akennuksen aiempi maali on? Tämä on hyvä tehdä siksi, että uusi maalikerros tarttuu hyvin vanhan maalikerroksen päälle eikä irrota vanhaa maalikerrosta puupinnalta. Lisäksi oikein valittu maali varmistaa hyvän lopputuloksen ja antaa talolle pitkään suojaa sään aiheuttamaa rasitusta vastaan.

”Yleisimmin käytetyt maalityypit ovat vesiohenteiset akrylaattimaalit, liuotinohenteiset öljymaalit sekä keittomaalit. Parasta on, jos uusi maali on samaa tyyppiä kuin pinnassa jo oleva maali. Liuotinohenteisen öljymaalin päälle voi kuitenkin maalata vesiohenteisella akrylaattimaalilla, mutta vesiohenteisin maalin päälle ei saa maalata öljymaalilla. Keittomaali on tarkka eli sen päälle saa maalata vain keittomaalilla”, K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen kertoo.

Puhdista seinäpinnat liasta ja noesta vedellä ja huoltopesuaineella. Peseminen sujuu parhaiten harjalla tai sienellä. Älä käytä painepesuria, jotta vesi ei tunkeudu seinärakenteeseen. Kaikkea vanhaa maalipintaa ei tarvitse poistaa vaan yleensä riittää, kun hilseilevät kohdat rapsuttaa pois kaavinraudalla tai teräsharjalla.

Testaa värisävy

Alkuperäistä vastaavan maalisävyn tai uuden sävyn löytäminen voi olla vaikeaa. Taloa ympäröivät värisävyt sekä vuorokauden- ja vuodenaika vaikuttavat siihen, miltä värisävy isossa pinnassa näyttää.

”Oikean sävyn valintaan kannattaa hankkia avuksi pieni 0,45 litran purkki ulkomaalia ja testata sävyn sopivuutta kotona oikeassa ympäristössä”,Vanninen neuvoo.

Testimaalaus kannattaa tehdä noin neliön alueelle testattavalla sävyllä, jotta värisävy tulee riittävästi esille.

Jos pientalon värisävyä aikoo vaihtaa, kannattaa ensin tarkistaa julkisivujen väritystä koskevat määräykset kunnan rakennusvalvonnasta.

Suunnittele maalausjärjestys

Maalatessa kannattaa kiinnittää huomiota työturvallisuuteen. Tämä on erityisen tärkeää, jos työhön tarvitaan telineitä. Suojatessa on hyvä huomioida aikakin ikkunat, sokkelit ja kukkapenkit. Suojalasit ja hyvät työvaatteet tekevät maalaamisesta miellyttävämpää ja turvallisempaa.

Usein luontevinta on edetä maalatessa oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas. Jotta yhtenäinen pinta, kuten iso seinä, pysyy värisävyltään samanlaisena kautta työn, on työhön hyvä varata maalia samasta sävytyserästä.

Varmista säätilanne

Maalaamita ei kannata tehdä suorassa auringonpaisteessa. Suunnittele maalausjäjestyst niin, että voit maalata varjon puolella.

”Maalin kuivumisen takia maalaus kannattaa aloittaa vasta silloin, kun lämpötila ylittää +5 C°. Öljymaalit vaativat usein jopa vähintään +10 C°, jotta maali kuivuu tasaisesti ja maalikalvo saavuttaa riittävän tartunnan sekä kestävyyden”, Vanninen vinkkaa.

Parhaimman maalaustuloksen saa, kun on lämmin pilvipoutainen sää. Helteellä maali kuivuu liian nopeasti ja tartunta heikkenee. Sateen tai pesun jälkeen maalattavan pinnan kannattaa antaa kuivua kunnolla ennen maalaustöiden aloittamista, jotta maali tarttuu pintaan hyvin.

Maalaaminen kannattaa aloittaa aamukasteen haihduttua ja lopettaa ennen iltakastetta.

Maalaa siveltimellä

Telaa voi käyttää maalin levittämiseen, mutta telaamisen jälkeen tulee vielä maali hiertää siveltimellä tartunnan varmistamiseksi.

Vesiohenteisten akrylaattimaalien ja öljymaalien käyttöön sopii parhaiten keinokuituharjaksinen ulkomaalisivellin, puunsuojissa ja kuullotteissa puunsuojasivellin on paras valinta. Sivellin kannattaa säilyttää muovipussissa taukojen aikana, jotta maali ei kuivu siveltimeen.

Nestemäinen, vanhentunut maali ja työvälineiden pesusta syntynyt jäte ovat vaarallisen jätteen kierrätyspisteeseen toimitettavaa ongelmajätettä. Kuivan maalijätteen ja kuivuneet työvälineet voi puolestaan hävittää sekajätteen mukana.