pinkopahvitus

Perinteikäs pinkopahvi on nopea ja edullinen vaihtoehto esimerkiksi kipsilevylle. Pingotustyö on opittavissa, varsinkin ammattilaisen opastuksella.

Pinkopahvituksen kulta-aikaa oli 1870–1950, mutta kysynnän ja tarjonnan laki pätee. Toisin sanoen pinkopahvi on palannut rautakauppojen valikoimiin. Paluuta edistää ekologisen korjausrakentamisen kasvava suosio. Pinkopahvi on valmistettu luonnonkuidusta, joten se imee ja luovuttaa kosteutta huoneesta.

Suomessa pinkopahvia valmistaa Ypap Oy Ypäjällä. Valmistajan mukaan pinkopahvi sopii myös uudisrakennuksiin. Rullassa on 36 neliötä 150 senttiä leveää ja 0,5 millimetrin ohuista pinkopahvia. Rulla maksaa noin 55 euroa.

Pinkopahvitettava huone ei saa olla vetoinen eikä kuuma. Noin 15 astetta on pahvin työstöön paras lämpötila. Pahvi ei saa kuivua äkkinäisesti. Kun pahvi on kuivunut, lämpö nostetaan normaaliksi.

Jos vierekkäisten vuotien sauman liimaus aukeaa, se aukeaa nopeasti. Auenneeseen kohtaan vain lisätään liimaa. Hyvin laitettu pinkopahvi pysyy seinällä suorassa pitkään. Jos kosteusolot muuttuvat, pahvi voi kupruilla. Sitä ei tarvitse pelästyä, sillä se kuuluu pahvin luonteeseen.

Nykyinen pinkopahvi on toiselta puolen valkoista ja sileää, joten se on helppo maalata tai tapetoida. Pinkopahvi soveltuu sekä sisäseinien että kattojen pingotukseen. Ensiksi pingotetaan katto.

Pinkopahvi kiinnitetään riittävän lujalle alustalle, esimerkiksi lautaan.

Valmistelutöihin kuuluvat listojen irrotukset. Seinässä olevat vanhat tapetit voi jättää paikoilleen.

Nurkkia voi tiivistää tai suoristaa noin 25 senttiä leveillä pahvikaistaleilla. Kaistaleet kiinnitetään kuivina, jolloin nurkasta saadaan teräväkulmainen.

Seinää voi oikoa esimerkiksi korotuslistoilla sen verran, ettei pingotettavaan pahviin synny epätasaisia kohtia. Näin vältytään repeämiltä.

Kun vuodan yläreuna on naulattu, pahvi saa venyä omalla painollaan, kunnes seuraava vuota on kiinnitetty.

Toinen pahvi naulataan yläreunasta kymmenkunta senttimetriä limittäin ensimmäisen päälle, ohennettu reuna päällimmäiseksi. Ensimmäisen pahvin alareuna leikataan sopivaksi. Pahvia ei saa venyttää, vaan se suoristetaan kevyesti. Alhaalla naulaus aloitetaan vuodan keskeltä ja edetään reunoihin.

Pahvien välinen sauma liisteröidään kiinni. Ensimmäinen vuota naulataan pysyvästi nurkkaan kiinni. Seuraava kostutettu pahvi naulataan yläreunasta. Näin jatketaan huoneen ympäri.

Lue koko juttu TM Rakennusmaailmasta 3/2011:

Pinkopahvin paluu