Mikroaaltouunin puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti aina käytön jälkeen. Silloin mikroon ei kerry pinttynyttä likaa, eikä poppaskonsteja sen puhdistamiseksi tarvita.

Mikroaaltouunin sisäpinnoille jää usein likaa kuumennuksen aikana roiskuneesta ruoasta, jos lämmityksen aikana ei ole käytetty suojakupua. Mikro kannattaisi pyyhkäistä puhtaaksi kostealla liinalla tai talouspaperilla heti käytön jälkeen. Silloin roiskeet eivät jämähdä mikron sisäseiniin.

Jos mikron säännöllinen puhdistaminen ei kuitenkaan ole ollut mahdollista, voi seiniin kuivuneet roiskeet puhdistaa eri tavoilla. Sitruunan käyttöä eivät kodinkonevalmistajat suosittele, mutta eivät toisaalta myöskään kiellä. Uuninpuhdistusainetta sen sijaan ei saa käyttää mikron puhdistamiseen.

Kun mikroaaltouunia puhdistaa, pitää ennen työhön ryhtymistä varmistaa, että mikro on tukevasti paikallaan eikä sisällä ole esimerkiksi metallia. Varmista myös, että pyörivä lautanen on hyvin paikoillaan.

Lähteet: Martat, Bosch-kodinkoneet, Siivous.info

Näin pidät mikron puhtaana

Irrota mikron lasialusta ja pese se käsiastianpesuaineella ja tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa. Pese myös suojakupu ja kuivaa se.

Pyyhi mikron sisäosat kostealla mikrokuituliinalla, johon voi laittaa tipan käsiastianpesuainetta. Jos lika on tiukassa, painele likaa kostealla rätillä ja irrota pehmennyt lika varovasti rävillä.

Tarkista ja puhdista tiivisteet.

Älä käytä puhdistamiseen hankaavia tai teräviä välineitä. Älä myöskään käytä liikaa vettä.

Pyyhi lopuksi mikron ulkopinnat kostealla mikrokuituliinalla.

 

Mikron puhdistaminen vesihöyryllä

Laita mikron kestävään kulhoon 2-3 dl vettä ja anna mikron käydä 2-3 minuutin ajan keskiteholla. Höyryn tuoma kosteus pehmentää roiskeita, jolloin ne irtovat mikrokuituliinalla helposti.

Jos höyryä alkaa kertyä mikron sisälle erityisen runsaasti, kannattaa ohjelma keskeyttää.

Anna höyryn vaikuttaa 5 minuuttia, ennen kuin avaat mikron oven. Ota kulho ulos mikrosta ja pyyhi sisäpinnat ja lautanen huolellisesti mikrokuituliinalla.

Mikroaaltouunin puhdistaminen sitruunalla

Sitruuna poistaa mikrosta hajuja, joten jos mikro haisee pahalta, voit kokeilla sitruunapuhdistusta.

Tarvitset yhden sitruunan, 2 dl vettä, mikronkestävän kulhon sekä mikrokuituliinan. Purista sitruunasta mehu kulhoon, jossa on noin 2 dl vettä.

Aseta kulho mikroon ja lämmitä täydellä teholla noin 3–5 minuuttia mikron tehokkuudesta riippuen.

Anna höyryn vaikuttaa hetki ennen kuin avaat mikron oven. Pyyhi liat ja kosteus pois mikron ja lautasen pinnoilta.