Pk-seudun kerrostalovarannon määrä on kaksinkertaistunut vuosikymmenen aikana, mutta vielä riittää rakennusoikeutta.

Pääkaupunkiseutua kierrellessä ei voi olla huomaamatta isoja rakennushankkeita, joita on käynnissä eri puolilla Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia. Kerrostalojen ryppäitä nousee sinne tänne, vaikka paljon jo on rakennettukin.

”Vaikka pääkaupunkiseudulla rakennetaan kiivaasti asuntoja, on vielä runsaasti mahdollisuuksia rakentaa sekä kerrostaloja että pientaloja. Käyttämätöntä rakennusoikeutta on sekä osittain rakennetuilla että tyhjillä tonteilla”, kertoo HSY:n paikkatietoasiantuntija Laura Lähteenmäki.

”Rakennusoikeutta on jäljellä vielä useiden kymmenien tuhansien asuntojen rakentamiseksi.”

Pk-seudun kerrostalojen määrä kasvaa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) julkaisema tonttivarantokatsaus esittää voimassa olevien asemakaavojen käyttämättä olevan rakennusoikeuden Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Sen mukaan kerrostalojen rakentamiseen on merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi Helsingissä Sompasaaressa ja Kruunuvuorenrannassa, Espoossa Länsimetron varrella ja Leppävaarassa sekä Vantaalla Myyrmäen ja Veromiehen kaupunginosissa.

Näiden lisäksi suurehkoja kerrostalovarantokeskittymiä sijaitsee yhä myös Länsisatamassa ja Pohjois-Pasilassa Postipuistossa sekä Vantaan Kivistössä.

Eniten kerrostalojen määrä kasvoi vuoden 2020 aikana Helsingissä. Kerrostalovarannon lisäksi yleisesti asumiseen tarkoitetun asemakaavavarannon määrä on ollut kasvussa pääkaupunkiseudulla viime vuonna.

Kaupunkien omistamat tontit

Suurin osa pääkaupunkiseudun kerrostaloista on rakennettu kaupunkien omistamille tonteille. Pientaloista suurin osa taas sijaitsee yksityishenkilöiden ja perikuntien omistamalla maalla. Kaupunkien omistusosuus rakentamattomilla tonteilla sijaitsevasta asumisen varannosta kasvoi hieman vuoden 2020 kuluessa.

HSY tuottaa pk-seudun tonttivarannosta kahdesti vuodessa paikkatietoaineiston avoimena datana. Varantotilannetta voi tarkastella kaikille avoimesta korttelitasoisesta aineistosta HSY:n avoimen datan karttapalvelussa.

Lue lisää:

Miksi haaveilemme talosta järven rannalla mutta pakkaudumme kerrostaloihin?