Pääkaupunkiseudun vesihuollon jätevedenpuhdistamoilla on havaittu maaliskuusta alkaen pumppaamotukoksia. Niiden syynä on se, että wc-pyttyjä käytetään sinne kuulumattoman jätteen hävittämiseen.

Pk-seudulla on 550 jätevedenpumppaamoa, joiden avustamana jätevesi kulkee viemäreistä jätevedenpuhdistamoille asti. HSY:n mukaan viemäreihin on viime viikkoina päätynyt ennätysmäärä hygieniatuotteita ja muuta sinne kuulumatonta jätettä. Desinfioivien puhdistusliinojen, nenäliinojen ja kosteuspyyhkeiden muuttunut kulutus on näkynyt pääkaupunkiseudun jätevedenpumppaamoilla maaliskuun alusta alkaen.

Kun roskia ei lajitella, aiheuttaa se ongelmia kotitalouksien viemäreissä, viemäriverkostossa ja jätevedenpumppaamoilla myös normaaliolosuhteissa, mutta huomattavasti harvemmin.

”Ero normaalitilanteeseen on huomattava. Pahin viikko tähän mennessä oli viikko 14, jolloin pumpputukoksia avattiin neljätoista. Tälläkin viikolla tukoksia oli keskiviikon aamupäivään mennessä aavattu jo viisi”, kertoo yksikön päällikkö Petteri Jokinen.

Tukoksen poistaminen on aina käsityötä.

Älä laita WC-pönttöön muuta kuin vessapaperia

Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut, puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Kun näihin vielä yhdistyy rasvaa ja öljyä, jotka eivät myöskään kuulu viemäriin, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä. Kovat sateet lisäävät vahinkoriskiä entisestään, sillä ne voivat laittaa muodostuneet möykyt liikkeelle.

”Viemäriin päätyy kaikkea sinne kuulumatonta roskaa: talouspaperia, kumihanskoja, hiuksia, alusvaatteita… Vessassa olisi hyvä olla erillinen roskapönttö, että ei tulisi tarvetta käyttää WC-pönttöä muuhun kuin se on tarkoitettu”, toteaa Jokinen.

Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Kiinteistön alueelle muodostuvien tukosten aiheuttamat kulut tulevat maksettavaksi suoraan. Kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa.