Pohjoismaiden yhteinen rantasiivouspäivä Nordic Coastal Clean-up Day järjestetään lauantaina toukokuun 4. päivänä, jolloin samana päivänä siivotaan kaikissa Pohjoismaissa aina Färsaaria ja Grönlantia myöden. Esimerkiksi Turussa Pidä Saaristo Siistinä ry ja Ruisrock järjestävät Ruissalon Kansanpuistossa kaikille avoimet Siisti Biitsi -talkoot lauantaina 4.5. klo 12–15.

Siivoustalkoisiin voi ilmoittautua Facebook-tapahtumassa tai vain tulla paikalle Ruissalon Kansanpuiston rantaan. Talkoot alkavat klo 12 opastuksella ja talkoovarusteiden jakamisella, jonka jälkeen hajaannutaan siivoamaan. Tapahtumassa on tarjolla herkkuja Ruisrockin grillistä sekä Villa Promenaden tarjoamat talkookahvit. PSS ry:n uusi sähkökäyttöinen roskienkeruuvene on myös mukana talkoissa.

Löytyneet roskat raportoidaan lomakkeeseen, jotta saadaan tarkempaa tietoa roskien laadusta. Suurin osa vesistöihin päättyvästä roskasta on peräisin maalähteistä. Ruissalon rannalle päätyy paljon roskaa niin Aurajoen kuljettamana kuin virkistyskäytöstä.

Rantasiivouspäivä suojaa vesistöjä

”Yleisimpiä roskia Ruissalon Kansanpuiston rannalla ovat tupakantumpit, tunnistamattomat muovinpalat, muovikorkit ja -kääreet sekä kertakäyttöaterimet. Toivomme Siisti Biitsi -ohjelman kautta levittävämme tietoutta vesistöjen roskaantumisesta ja vaikuttavamme ihmisten käyttäytymiseen esimerkiksi yleisötapahtumissa vesien äärellä”, PSS ry:n Siisti Biitsi -koordinaattori Julia Jännäri kertoo.

Ruissalo on ainutlaatuinen paikka myös Ruisrockille, joka haluaa olla mukana huolehtimassa siitä, että Ruissalon ympäristö säilyy upeana, monimuotoisena ja luonnonkauniina ja että siistit puitteet ovat tarjolla festivaalin lisäksi myös muulle vapaa-ajan vietolle. Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen onkin Ruisrockille yksi tärkeä osa puhtaamman elinympäristön puolesta toimimista.

”Festivaalin aikana aluetta siivotaan satojen ihmisten voimin, ja panostamme jätteen synnyn ehkäisyyn ja sen lajitteluun. 50. Ruisrockin juhlavuotena olemme myös pohtineet paljon sitä, kuinka meidän tulee toimia, jotta myös 100. Ruisrock on mahdollista järjestää yhtä siisteissä puitteissa”, kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Piia Lääveri.

Mikä Siisti Biitsi?

Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n kuudetta vuotta käynnissä oleva rantojensiivousohjelma. Ohjelmaan voi osallistua kuka vain järjestämällä omat siivoustalkoot millä tahansa meren, joen tai järven rannalla. Talkoot ilmoitetaan siistibiitsi.fi-sivustolla olevaan karttaan. Sivustolta talkoolaiset voivat ladata myös rantaroskalomakkeen raportointia varten.