Mies korjaa keittiön tiskikoneputkistoa

Uusiosinkulle keittiö on usein pelkkä hätäruoan kokkailu- tai kissanruokapurkkien avauspaikka. Välillä haluasi kuitenkin tehdä hieman monimutkaisempia keitoksia, mikä edellyttää kyökiltä ainakin minimivarustusta. Unohtaa ei pidä mahdollisuutta, että kokkailun pääsisi yhdistämään elämän muihin teerenpeleihin.

Kerrostalokaksion muututtua kakkosasunnosta etätyöläisen poikamieskämpäksi, ongelmaksi alkoi muodostua keittiö. Edellinen omistaja oli kyllä remontoinut huoneiston asialliseen kuntoon, ja keittiöönkin oli siinä sivussa uhrattu hieman aikaa ja rahaa. Tietty keskentekoisuuden leima minikeittiötä joka tapauksessa vaivasi.

Esimerkiksi hellan päällä ei ollut mitään rakenteita, liesituulettimesta puhumattakaan. Pieni jääkaappi puolestaan sananmukaisesti pyöri L-muotoisen keittiön sivutason alla kuin sinne vahingossa eksyneenä. Kaapin paikka oli myös epäkäytännöllinen, sillä sen sisältöön ei päässyt käsiksi kumartelematta.

Keittiökaapistot eivät vaatineet muutoksia. Ne olivat lähestulkoon käyttämättömiä ja näin ollen kunnon pesun jälkeen kiitettävän siistejä. Kulmakaapin käytettävyys ei ole paras mahdollinen, mutta tilannetta päätettiin sietää keittiön seuraavaan täysräjäytykseen saakka.

Oman lisänsä pienimuotoisiin remonttisuunnitelmiin toi se, että valtaosasta töistä aiottiin selvitä ilman ammattilaisten työpanosta ja pankkien jakelemia velkapääomia. Tarvittavia osia metsästettiin ajan kanssa ja työreissujen ohessa ”tästä tilistä, tuohon kapistukseen” -periaatteella. Hankintapolitiikka venytti töiden aloitusta sekä synnytti tavaraläjiä. Erikoistarjouksesta löytynyt liesituuletin kökötti poikamiesboksin olohuoneen nurkassa useamman kuukauden ennen asennusta.

Ulkopuolisen silmissä keittokomeron pikkuremontti ei ehkä kummoiselta vaikuta. Eikä suorituksella sisustusintoilijan sydäntä varmasti hurmata. Keittiön toimivuuteen se toi kuitenkin kummasti kohennusta. Eikä projekti pahasti lompakkoakaan rapistanut.

Vesijohtojen tai sähkövientien kanssa ei tarvinnut taistella, joten pääosa urakasta saatiin kasaan yhdessä päivässä. Kaikkia töitä ei toki tehty yhteen pötköön. Koska virittelyt oli aloitettu hiiviskellen, tasapuolisuuden nimissä lopetuskin tehtiin rauhaisalla arvokkuudella.

Keittokomeron kohennusurakasta selvittiin selvästi alle tuhannella eurolla mukaan lukien tarvittavat kaapisto-osat, liesituuletin, uusi keittiöhana sekä sähkömiehen palkkiot. Jos mukaan lasketaan vielä kampanjahintainen, jenkkityylinen jääkaappi, hinta heilahtaa niukin naukin nelinumeroiseksi.

Hommaan ei tarvittu myöskään erikoistyökaluja tai -osaamista. Ainoastaan pientä reipasta uskallusta. Lopputuloksena syntyi vaatimaton, mutta mukavan toiminnallinen keittiönurkkaus. Siellä kehtaa laittaa ruokaa myös itseään viehättävämmälle kulinaristille.

Lue remontista lisää TM Rakennusmaailman numerosta 2/09, joka ilmestyy 25.2.