Nyt on hyvä aika siivota hiekat pois pihalta ja jalkakäytävältä, kun aurinko paistaa. Hiekoitushiekka kannattaa harjata kosteana pölyisyyden vähentämiseksi ja käyttää uudelleen ensi vuonna.

Sää jatkuu Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinkoisena ja poutaisena koko maassa. Olosuhteet pölyämiselle ovat hyvin otolliset. Katupölyn määrä pysyy korkeana lähipäivinä, mutta laskee nopeasti katujen puhdistuksen edetessä ja sateiden myötä. Pölykausi on pari viikkoa myöhässä tavanomaiseen verrattuna.

”Aurinkoinen sää on kuivattanut katuja, ja ilmassa on runsaasti liikenteen nostattamaa katupölyä. Ilmanlaatu on paikoin jopa erittäin huono. Korkeita pölypitoisuuksia on mitattu kaupunkien keskustassa ja vilkkaiden väylien varrella”, Helsingin ympäristöpalvelu HSY:n Anu Kousa kertoo.

Nyt onkin hyvä aika siivota hiekat pois omalta pihalta ja jalkakäytäviltä. On tärkeää poistaa hiekka kosteana. Jalkakäytävät ja pihat tulee kastella ennen siivoamista pölyämisen estämiseksi. Lopuksi pinnat voi ruiskuttaa puhtaaksi vedellä. Lehtipuhaltimien käyttö hiekanpoistossa nostattaa pölyä ilmaan, minkä vuoksi niiden käyttö hiekan siivoamisessa on kielletty pääkaupunkiseudun kunnissa.

Hiekoitushiekka uudelleenkäyttöön

Hiekka ja sepeli tekevät jäteastiasta painavan käsivoimin siirrettäväksi. Raskas jäteastia aiheuttaa työturvallisuusriskin jäteauton kuljettajalle. Myöskään jätteen hyödyntämisen näkökulmasta sekajäte ei ole oikea osoite hiekoitushiekalle. Hiekan voi siirtää sopivaan paikkaan pihamaalle, ja käyttää uudelleen liukkauden torjunnassa ensi vuonna.

”Sekajäteastiasta hiekka ja sepeli päätyvät Vantaan jätevoimalaan, missä ne palamattomina aineina eivät hyödytä voimalan sähkön ja kaukolämmön tuotantoa”, HSY:n käyttöpäällikkö Johanna Rusanen sanoo.

Hiekan ja sepelin voi kerätä mahdollisuuksien mukaan talteen ja käyttää uudelleen omalla pihalla. Hiekoitushiekkaa voi viedä myös HSY:n Sortti-asemille maksua vastaan. Suuret määrät tulee toimittaa siirtolavalla Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tai muuhun käsittelyyn. Siirtolavoja tarjoavat useat yksityiset yritykset.

Erilaisia ärsytysoireita katupölystä

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Katupöly voi aiheuttaa terveelle aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.