Kun lumipyry tuo pihalle tai kulkuväylille massiiviset kinokset lunta, on hyvä kiinnittää huomiota mihin lumikasat kolaamisen jälkeen sijoittaa.

1 Lumikasat kannattaa pyrkiä sijoittamaan tontilla paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin. Huomioi penkkojen sijoituksessa myös liikenneturvallisuus eäläk estä niiden avulla näkyvyyttä liikenteeseen.  Jos lapset leikkivät lumikasoissa, ne täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle.

2 Lumen kasaamisen seinien vieraan on vanha tapa eristää kivijalkaa, mutta muista silloin poistaa kasat kevään tullessa ennen kuin sulava lumi pääsee kastelemaan rakenteita.

3 Naapurin kanssa kannattaa sopia etukäteen lumikasojen sijoituspaikat niin, että ne eivät häiritse kumpaakaan osapuolta. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle.

4 Mitä tarkemmin lumen poistaa, sitä vähemmän pinnoille muodostuu jäätä ja polanteita, eli liukkaita, kovaksi tallautuneita lumi- ja jääharjanteita.

5 Jäiset aurausvallit ja katolta pudonnut lumi kannattaa lohkoa ensin pienemmiksi paloiksi lumilapiolla. Näin lumen poistaminen helpottuu, eikä lumikola rikkoudu tiiviissä kasoissa.

6 Lumikolaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kärjen vahvuuteen ja materiaaliin. Teräksinen kärkivahvike auttaa höyläämään lumen tarkasti pinnoilta ja pitämään kolan suorana. Kapeilla poluilla lumen poistaminen hoituu lumilastalla tai pienellä lapiolla.

Vinkit antoi Kari Sallinen, Motoseal Components.