Tukholman huonekalumessut kokoavat vuosittain Euroopan huonekalufirmat ja muotoilijat yhteen esittelemään uusimpia tuotteitaan ja innovaatioitaan. Tämän vuoden messuilla katseemme kiinnittyi ruotsalaiskeksintöön, jossa poronjäkälästä on kehitetty paloturvallinen, akustinen seinäelementti.

Messujen mielenkiintoisin tuote oli poronjäkälästä tehty akustinen, ilmaa puhdistava seinäelementti. Lundin yliopistossa vuonna 2013 opiskelleet kaksosveljekset Joris ja Sander Oudendijk sekä heidän ystävänsä Oscar Pressfeldt kehittivät tuotteen opiskeluaikoinaan. Nopeasti itsensä läpi lyöneen Nordgröna-tuotemerkin asiakkaina on jo useita isoja kansainvälisiä yrityksiä. Poronjäkälät näkyvät myös useiden kahviloiden ja muiden julkisten tilojen seinillä.

Nordgrönan käyttämä poronjäkälä kerätään käsin Pohjois-Ruotsin metsistä kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Siitä valmistettavat seinäelementit ovat paloturvallisia, hypoallergeenisia ja huoltovapaita. Jäkälän käsittelyssä käytetään erilaisia suoloja, joiden ansiosta jäkälä ”kuolee”. Näin se ei tarvitse vettä pysyäkseen pehmeänä.

Isommat Convex- ja Seamless-elementit koostuvat poronjäkälästä sekä puukuidusta ja metallista valmistetusta kehikosta. Pienissä Pixel-elementeissä poronjäkälä kiinnitetään huopapohjaan. Väri- ja kokovaihtoehtoja on useita, ja niiden avulla voidaan luoda suuriakin seinäpintoja ja värikokonaisuuksia.

Sisäkäyttöön tarkoitetuilla seinäelementeillä on kahden vuoden takuu. Normaalissa sisäilmakosteudessa, 35-65 %, se säilyy pehmeänä. Jos ilmankosteus laskee alle 35 prosentin, muodostuu sen pintaan suolakiteitä. Kun kosteus taas normalisoituu, luvataan jäkälän pinnankin palaavan normaaliin tilaan.

Lue lisää: Nordgröna.