Puhdasta ilmaa tulee kotiin ilmansuodattimien puhdistamana. Jos suodattimet ovat tukossa, ei ilma kulje hyvin.

Niin ikkunan karmeihin asennettaviin venttiileihin kuin seinän läpi porattaviin versioihinkin on olemassa erilaisia suodattimia. Suodattimien avulla tuloilmasta saadaan pois katupölyä, nokea ja allergeeneja.

”Karkeammat suodattimet suodattavat suuremmat hiukkaset ja siitepölyn. Esimerkiksi hienompi nokipöly niistä tulee kuitenkin läpi”, Sisäilmayhdistys ry:n pitkäaikaisena toiminnanjohtajana toiminut DI ­Jorma Säteri selittää.

”Siitepölyä ja hienompia hiukkasia suodattavien suodattimien ongelmana tahtoo olla, ettei niiden läpi ei kulje hyvin enää ilmakaan”, hän jatkaa.

Tehokkaimpia suodattimia ovat valmistajakohtaiset hienot allergiasuo­dattimet, joilla on aina vaikutusta ilmamääriin. Suositus on, että ne vaihdetaan 1–2 kertaa vuodessa, mutta oikein likaisilla paikoilla useamminkin.

Puhdasta ilmaan suodattimen läpi

Tuloilmaikkunat tai riittävä määrä korvausilmaventtiileitä uusissa ikkunoissa voi olla ratkaisu monessa vanhassa talossa riittämättömän ilmanvaihdon aiheuttamiin ongelmiin.

Reikä seinässä -tyyppisiin ratkaisuihin jo kehitetty hyvinkin tehokkaita kuitusukkatyyppisiä, sähköisesti varattuja suodattimia, joilla saa Säterin mukaan pienetkin hiukkaset tehokkaasti pois.

”Taajama-olosuhteissa suodattimesta näkee jo parissa kuukaudessa hyvin, miten tehokas suodatin on.”

Tukkeutuneen suodattimen läpi ei ilma tietenkään hyvin kulje.

Suodatinten vaihtaminen on asukkaalle itselleen kuuluva toimenpide ja pitäisi muistaa tehdä säännöllisesti. Kaikki ilmanvaihdon suodattimet pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa.

Myös taloyhtiöissä suodattimien vaihto kuuluu yleensä asukkaan velvollisuuksiin.

Uusia suodattimia rakoventtiileihin ja tuloilmaikkunoihin saa esimerkiksi rautakaupoista, verkkokaupoista, ikkunavalmistajien verkkokaupoista ja venttiilivalmistajilta.

Tarkista valmistajan tai myyjän ohjeet, voiko suodatinta imuroida tai pestä. Paperisuodattimetkin voi toki imuroida, mutta vain ensiapuna vaihtojen välillä. Useimmat muoviset karkeasuodattimet voi pestä miedossa saippualiuoksessa.

Lue lisää:

Asenna itse: Korvausilmaventtiili tehostaa vanhan talon ilmanvaihtoa

Ilmanvaihdon suodattimet on hyvä vaihtaa ikkunanpesun yhteydessä

Näin vähennät ilmanvaihtoventtiilistä tulevaa vetoa

Tarkista, voiko venttiiliä suunnata.

Sulje eniten vetävä venttiili, anna raitista ilmaa tulla toisesta huoneesta ja pidä huoneiden välinen ovi auki.

Siirrä sängyn tai nojatuolin paikkaa vedon tieltä.

Tarkista huonelämpötilan taso.

Älä sulje ainakaan kaikkia tuloilmaventtiilejä ­kerralla!