Etikalla puhdistetaan paljon kodin pinttyneitä pintoja. Jos käytät etikkaa, on hyvä huomioida että se voi luoda vaarallisen yhdistelmän kloorin kanssa.

Kodin pintojen kuten kylpyhuoneen laattojen, altaiden ja suihkujen puhdistamiseen käytetään usein voimakkaita puhdistusaineita. Pintojen puhdistus heti jokaisen käytön jälkeen tai vähintään kerran viikossa on hyvä tapa varmistaa, ettei esimerkiksi ammeeseen pinty ilkeästi lika, kalkki eikä saippua. Säännöllisesti puhdistettavaan ammeeseen tai altaaseen ei tarvitse käyttää voimakkaita puhdistusaineita eikä jynssäysvoimaa, vaan lika lähtee irti helposti.

Kylpyhuoneen yleispuhdistusaineet ovat yleensä neutraaleja (PH 6-7). Kalkki irtoaa pinnoilta happamalla pesuaineella, jonka PH on alle 6.

Etikalla on kannattajansa

Kylpyhuoneen altaiden ja ammeen puhdistamiseen sopii materiaalista riippumatta mieto yleispuhdistusaine ja pehmeän raapimaton sieni tai pesuharja. Puhdistusaineet saa huuhdeltua pois käsisuihkulla.

Poreammeen putket keräävät lika- ja kalkkijäämiä, joten amme on myös desinfioitava 4–5 kertaa vuodessa. Sopiva puhdistusväli vaihtelee kylpijöiden määrän ja käyttötiheyden mukaan.

Etikka on monelle mieluinen ja halpa aine kalkkitahrojen poistoon. Pinttyneitä ammeita on puhdistettu onnistuneesti myös taikasienellä. Huonoksi päässeen ammeen voi myös pinnoittaa uudestaan omatoimisesti tai ammattilaisen avulla.

Yhdistelmällä ei kannata leikkiä

Käyttöohjeen lukeminen on tärkeää, sillä desinfiointiliuos tai -tabletit ovat voimakkaita kemiallisia aineita. Tärkeää on, että samalla kertaa ei saa käyttää klooripitoisia desinfiointi­aineita ja etikkaa.

Etikan ja desinfiointiaineen yhdistelmä on vahva, ja siitä syntyy silmiä polttavaa ja hengitysteitä voimakkaasti ärsyttävää kloorikaasua.

Lue lisää:

Näin kirkastat laattasaumat: Sitruuna ja etikka kannattaa unohtaa

Pinnoitus antaa ammeelle kymmenen lisävuotta