Suomalainen Solar Water Solutions ratkoo vedenpuhdistuksen ongelmia meillä ja maailmalla. Yhtiön puhdistuslaitteet perustuvat käänteisosmoosiin, joka sinänsä ei ole mitään uutta tai poikkeuksellista tekniikkaa. Se, että laitteet toimivat aurinkoenergialla, puolestaan on aivan uutta ja ainutlaatuista.

Käänteisosmoosimenetelmään perustuvan puhdistusprosessin lopputuloksena saadaan raikasta juomavettä, josta kaikki epäpuhtaudet, bakteerit, virukset ja suola on poistettu. SolarRO PRO -vedenpuhdistuslaitteet on suunniteltu kestämään myös äärimmäisiä olosuhteita. SolarRO-tuotteilla on valmistettu puhdasta juomavettä niin Suomen saariston 0,7 prosentin murtovedestä kuin Lähi-idän hiekkaerämaan 4,5-suolaprosentin pohjavedestä.

”Monet eivät sitä tiedä, mutta esimerkiksi Kanariansaarilla lähes kaikki kaupoissa myytävä pullotettu vesi on valmistettu käänteisosmoosimenetelmällä”, sanoo Solar Water Solutionsin tuotepäällikkö Toni Korttila.

Kuusi eri mallia

SolarRO-tuoteperhe on valmistettu Suomessa. Tuotteet on kehitetty ja testattu yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Mallisto koostuu kuudesta eri laitteesta ja kahden pienimmän ympärille kasatuista paketeista, jotka sisältävät kaikki tarvikkeet vedenpuhdistusjärjestelmän rakentamiseen.

SolarRO MINI 50 tuottaa tunnissa 25 litraa puhdasta juomavettä merivedestä. Järvi- tai kaivovedestä laite valmistaa juomavettä 50 litraa tunnissa. Se soveltuu hyvin mökkikäyttöön, saareen, veneeseen ja asuntovaunuun.

SolarRO MINI 150 tuottaa järvi- tai jokivedestä tunnissa 150 litraa ja merivedestä 50 litraa juomavettä tunnissa. Se soveltuu kodin tai vapaa-ajan asunnon juoma- sekä käyttöveden tuottamiseen.

SolarRO PRO 300 on jo järeämpi vedenpuhdistin. Sillä tehdään merestä puhdasta juomavettä 200 litraa tunnissa, järvi- tai kaivovedestä tuotto on 300 litraa tunnissa. Valmistajan mukaan laite sopii hyvin yhden tai useamman talon päivittäiseen juoma-, suihku- ja käyttöveden tarpeeseen.

Vielä isompia ovat SolarRO PRO 1000 ja 2000, joilla mennään sitten jo hotellikokoluokkiin. Niissä juoma- ja käyttöveden tuotto on 600–2000 litraa tunnissa merestä, järvestä tai joesta. Ne soveltuisivat hyvin myös kuntien varavesijärjestelmiksi, ja ovat saatavissa myös konttiin asennettuina.

Tutkitusti turvallista ja puhdasta vettä

Tuotetun veden laatu on laboratoriotestattu. Veden laatu täyttää WHO:n (Maailman terveysjärjestö) asettamat erinomaisen juomaveden kriteerit.

”Tuotettu juomavesi on puhtaampaa kuin hanavesi Suomessa. Se sisältää enemmän elimistölle tärkeitä mineraaleja ja vähemmän klooria kuin tyypillinen kunnallinen hanavesi. Vesi on samanlaatuista kun laadukas pullotettu mineraalivesi”, Korttila sanoo.

Käänteisosmoosissa raakaveden paine nostetaan yli sen osmoottisen paineen, jolloin puhtaat vesimolekyylit läpäisevät suodatinkalvon. Kalvo pidättää toisella puolella kaikki epäpuhtaudet, kuten liuenneet kiintoaineet, kemikaalijäänteet, bakteerit ja virukset. SolarRO-laitteissa on lisäksi UV-lamppu, jolla varmistetaan veden täydellinen puhtaus.

Membraanin vaihtoväli on oikein käytettynä ja käyttömäärästä riippuen 2–5 vuotta.

”Laite toimitetaan testattuna ja käyttövalmiina tehtaalta. Suodattimet on asennettu valmiiksi. Loppukäyttäjän tehtäväksi jää vain liittää tulo-, poisto- ja tuottoletku laitteeseen pakkauksen mukana tulevilla letkunkiristimillä. Lisäksi imusuodatin on asetettava letkun päähän ja upotettava raakaveden lähteeseen. Virtalähteeseen liittämisen jälkeen on laite on valmis kytkettäväksi päälle”, Korttila kertoo.

Aurinkosähkö herättää kiinnostuksen

SolarRO:n käytön taloudellisuus perustuu myös siihen, että koko mallisto on suunniteltu aurinkoenergialla toimivaksi. Ei tarvita verkkovirtaa eikä aggregaattia, aurinkopaneelit riittävät. SolarRO Mini tarvitsee 12 voltin virtaa ja 2×140 Wp tehoa – varmistukseksi käy 85 Ah:n akku. SolarRO 150 tarvitsee 24 volttia ja 2×250 Wp tai 3×140 Wp paneelitehoa ja 250 Ah:n akkubackupin.

Toni Korttilan mukaan nimenomaan toiminta aurinkoenergialla on se sytyke, joka erottaa laitteen muista vientimarkkinoilla olevista laitteista. SolarRO kiinnostaa niin Keniassa kuin Etelä-Afrikassa ja Arabian niemimaalla.

Vaikka laite pyörisi myös akuilla, akkutoimisia järjestelmiä ei maailmalla juurikaan kysytä. Suomessa niitä on tehty erityisesti sellaisille kesäasunnoille, joilla jo on aurinkopaneeli tai -paneeleita ja jonkinlainen akkupaketti. Silloin on usein liitetty vedenpuhdistin akustoon ja vain lisätty paneelitehoa tarpeen mukaan. Samalla on monesti myös uusittu koko mökin sähköistys paremmalle tasolle.

”Laitteemme on suunniteltu jatkuvaa käyttöä varten. Laitteen koko pitää tietysti valita käyttöveden kulutustarpeen mukaan, jolloin esisuodattimien vaihtoväli on suunniteltu oletettujen virtausmäärien mukaan”, Korttila sanoo.

Suodattimien vaihtoväli riippuu raakaveden laadusta ja laitteen käyttötunneista. Keskimäärin ne on hyvä vaihtaa 1-2 kertaa kesässä. Käänteisosmoosikalvot toimivat paremmin jatkuvassa käytössä kuin seisovana. Kalvoa eli membraania ei saa koskaan päästää kuivumaan. Talvisin laitetta ei saa päästää jäätymään, ja sen vuoksi talveksi laitteeseen on joko ajettava talvehtimisnesteet tai otettava se lämpimään. Membraanin voi vaihtaa vuosittain tai säilöä talvikaudeksi elintarvikeglykoliin, joka imetään laitteen omalla pumpulla. Glykolin saa hankittua valmistajalta.

Laitteen huolto on helposti tehtävissä itse ohjeiden mukaan. SolarRO:t on tehty laadukkaista komponenteista Suomessa, muun muassa runko on merialumiinia ja koko laite IP-luokiteltu.

Senkään takia hinnat eivät ole aivan halpoja – verkkokaupassa SolarRO Mini maksaa 3 450 euroa. Paketti, jossa on lisäksi letkut ja muut tarvikkeet järjestelmän rakentamiseksi maksaa 3 995 euroa. SolarRO 150:n hinta on 4 850 euroa ja paketin 5 890 euroa. Isommista laitteista SolarRO Pro 300 maksaa 9 796 euroa. Hintoja voi suhteuttaa vaikkapa porakaivon teettämiseen.

SolarRO-vedenpuhdistuslaitteet

Valmistaja: Solar Water Solutions, www.solarwatersolutions.fi

Tuotteet: SolarRO Mini 50, SolarRO Mini 150, SolarRO Pro 300

Toimintatapa: käänteisosmoosi, UV-lamppu

Virtalähde: aurinkopaneeli, verkkovirta tai generaattori

Hinta: SolarRO Mini 50: 3 450 €/3 995 €, SolarRO Mini 150: 4 850 €/5 890 €, SolarRO Pro 300: 9 796 €