Pukeudu kylmään oikein

Suomessa noin 700 000 ihmistä työskentelee talvella ainakin osan työajastaan ulkona, ja merkittävä osa on rakennusteollisuuden palveluksessa. Rakennustyöt kylmässä tekee haasteelliseksi valinta fyysisen työn sujuvan suorittamisen ja lämpimän pukeutumisen välillä.
Paksun talvipukeutumisen (jäähtymisen esto) ja lihastyössä muodostuvan lämmön (hikoilu) välillä on ristiriita. Paikoillaan ollessa tulee kylmä ja huhkiessa hiki kastelee alusvaatteet, minkä jälkeen paikallaan ollessa tulee vielä kylmempi.

Hikoilu työskennellessä on yleisin vaatteiden kastumisen syy. Sen hallitsemiseksi kehon lämpökuormaa tulisi voida säädellä. Tämä tapahtuu hengittävillä vaatekerroksilla, vähentämällä vaatekerroksia tai tuulettamalla (avaamalla vetoketju tai tuuletusläpät).

Kunnollisella työvaatteella tulee kyetä suojautumaan ulkoisilta tekijöiltä, kuten kylmyydeltä, kuumuudelta, kosteudelta ja pimeydeltä (väri ja heijastimet). Työn tehokkuutta ajatellen työvaatteen tulee olla miellyttävä ja sallia tarvittavat työliikkeet sekä erilaiset työasennot. Koska työvaatteisiin sonnustautunut henkilö edustaa usein myös organisaatiota, ei ole pahitteeksi, vaikka vaatetus on samalla myös edustava. Ehkä viimeksi mainittua lukuun ottamatta, omakotirakentajan tai remontoijan vaatimukset pukeutumiselle ovat samoja kuin ammattilaisilla.

Lämpimänä pysymiseksi kylmässä on kaksi vaihtoehtoa – jäähtymisen estäminen tai lämmön tuottaminen liikkumalla. Kylmissä olosuhteissa vaatteen lämmöneristävyys on keskeisintä, ja siihen vaikuttaa myös materiaalin kosteustekninen toimivuus. Vaatetusta valittaessa tulee huomioida kylmyys, tuuli ja kosteus, joista viimeksi mainittu tarkoittaa sekä ulkopuolelta tulevaa kosteutta että vaatekerroksen alla tapahtuvaa hikoilua.

Kosteus alentaa vaatetuksen lämmöneristävyyttä, koska eristävä kuiva ilmakerros poistuu ja sen lisäksi kosteus johtaa lämpöä pois iholta huomattavasti tehokkaammin kuin ilma. Myös tuuli alentaa vaatetuksen lämmöneristävyyttä poistamalla eristävän ilmakerroksen vaatetuksesta. Riippumatta materiaaleista, kylmävaatetuksen eri kerrosten on oltava sopivasti väljiä, jotta vaatetuksen sisään jää tilaa eristäville ilmakerroksille.

Suurimman haasteen työvaatteille kylmissä olosuhteissa asettaa yhdistelmävaatimus lämmöneristävyydestä, hengittävyydestä ja varsinkin istuvuudesta eli toimivuudesta kaikissa työliikkeissä ja tilanteissa. Ja kun puhutaan työvaatteista, on niiden oltava myös varustettuja sopivilla taskuilla ja kiinnittimillä erilaisille työkaluille tai suojavälineille.

Työterveyslaitoksen suosituksen mukaan kylmäpukeutumisen idea on kerroksittainen pukeutuminen eli kosteutta iholta siirtävä alusasu, lämpöä eristävä välikerros sekä sääoloihin sopiva kuorikerros. Kerrospukeutuminen perustuu säädeltävyyteen vaihtelevissa olosuhteissa sekä riittävään eristävän kuivan ilmakerroksen muodostumiseen vaatekerrosten väliin. Kylmissä olosuhteissa erittäin tärkeää on suojata myös ääreisosat kuten jalat, kädet ja pää.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 11/13, joka ilmestyi 20.11.