Korona-aika on lisännyt HSY:n pumppaamotukosten määrää. Tukosten määrä lähti viime keväänä nousuun ja kasvoi nopeasti viisinkertaiseksi. Viemäriin päätyy edelleen esimerkiksi kasvomaskeja.

Tällä hetkellä näkyvimmät ongelman aiheuttajat viemäriverkostossa ovat hygieniatuotteet, jotka tukkivat jätevesipumppuja. Keväästä alkaen viemäriin on päätynyt muun muassa puhdistuspyyhkeitä, jotka ovat jääneet kiinni jätevesipumppujen juoksupyöriin ja aiheuttaneet pumppaamotukoksia.

Puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut eivät myöskään sovellu viemäriin, sillä ne eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle.

Jos roskiin yhdistyy viemärissä rasvaa ja öljyisiä marinadeja, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä.

”Ennen oli yleisesti tapana vetää ruoantähteet alas pöntöstä. Nykyisin suuri osa asukkaista toimii jo siinä asiassa oikein ja laittaa ne pytyn sijaan biojätteeseen. Viemärietiketistä on kuitenkin edelleen myös epätietoisuutta. Edelleen meillä jätevedenpuhdistamolla vieraileville ryhmille voi tulla yllätyksenä, että muun muassa käsipaperit, vanut ja ruoantähteet todella aiheuttavat haittaa viemärissä”, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Heini Snellman.

Käytetyt kertakäyttöiset kasvomaskit, hanskat ja kuituliinat kuuluvat sekajätteeseen. Tukokset pumppaamoilla, viemäriverkoston muissa osissa ja myös kiinteistöjen putkistoissa voivat aiheuttaa jäteveden ylivuotoja, jollei niitä havaita ajoissa.