Sanonta punaisesta tuvasta ja perunamaasta ei ole pelkkä sanonta, vaan totta. Suomalaisten unelma on edelleenkin juuri punainen mökki.

Maalivalmistaja Tikkurila kysyi valtakunnallisessa tutkimuksessaan suomalaisten suokkia mökkien ulkoväreistä. Yli kolmasosa (35 %) Tikkurilan kyselyyn vastanneista suomalaisista pitää punaista kauneimpana mökin ulkovärinä. Toiseksi suosituin väri oli harmaa (19 %) ja kolmanneksi suosituin ruskea (14 %) mieleen. Muut ulkovärit jäivät selkeästi punaisen jalkoihin: valkoiset mökit vetoavat vain viiteen prosenttiin suomalaisista, kun taas siniset ja keltaiset ainoastaan neljään prosenttiin.

Punaisella pitkät perinteet

Tulokset osoittavat, että perinteikkään punaisen asema on yhä vahva suomalaisessa mökkikulttuurissa. Punaisella on ollut vahva asema kautta historian, eikä sen viehätykselle näy loppua. Perinteikkyys ja pitkä historia näkyy edelleen maaseudun puutaloissa kuin kesämökeissäkin.

“Punainen on perinteinen mökin väri. Suomessa on jo 1700-luvulta asti totuttu näkemään punaisia taloja. Sen vuoksi väri on iskostunut suomalaisten mieliin,” kertoo Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike.

Vaikka perinteikäs ruskeanpunainen on yhä suosittu, valitsee moderni mökin maalaaja yhä useammin kirkkaamman punaisen.

“Värinä punainen sopii hyvin Suomen kesän vehreyteen. Kirkkaamman punaisen ystävä voi valita esimerkiksi suositun sävyn D108 Tonttu tai D109 Torppa. Tummista punaisista suosituimmat ovat Q353 Majatalo ja D110 Menninkäinen”, kertoo Raike.

Tikkurilan bränditutkimus toteutettiin toukokuussa 2018. Vastaajina olivat 20-64 -vuotiaat suomalaiset kautta maan (N=744).