Kun punatiiliselle uunille tai takalle halutaan uusi ja moderni pinta, on antiikkilaasti hyvä valinta ehostamiseen.

Antiikkilaasti on perinteinen valinta tulisijojen, palomuurien, savuhormien tai esimeriksi puuhellojen pinnoitukseen. Sillä voi myös toteuttaa erilaisia pintakuvioita.

Tuotetta tehdään ainoastaan valkoisena, saatavilla on antiikkilaastia 0,5 mm:n ja 1,5 mm:n kivellä. Antiikkilaasti on mineraalipohjaista, sideaineena käytetään valkosementtiä, jonka runkoaineena on murskattua kalkkikiveä. Sitä voi käyttää ainoastaan kiviaineisille pinnoille sisätiloissa sekä ulkona. Antiikkilaasti soveltuu korkeisiin lämpötiloihin, sillä tuote on palamaton. Antiikkilaasti läpäisee hyvin vesihöyryä. Sitä ei voi käyttää maalipintojen, vesiliukoisten tasoitepintojen eikä heikkojen kalkki- tai sementtirappausten päälle.

Ensin valmistavat työt

Ennen työn aloittamista käsiteltävän alustan tulee olla puhdas, luja ja kiinteä. Tartuntaa heikentävät materiaalit – esimerkiksi pöly tai ruoste – on poistettava huolellisesti. Antiikkilaastia ei myöskään tule työstää jäätyneelle, märälle tai kuumalle pinnalle. Valmista antiikkilaastipintaa ei tarvitse maalata, mutta jos pinta likaantuu, voi sitä ehostaa tarkoitukseen soveltuvilla maaleilla.

Kohteen puuhellan, palomuurin sekä savuhormin pinnoituksessa käytettiin Weber Vetonit AK -tuotetta, jonka materiaalimenekki pinta-alalle oli n. 1,5 säkillistä laastia. Antiikkilaastia valmsitavat myös Fescon ja Lakka.

Tee näin

1. Poista mahdolliset jalka- ja lattialistat, valaisimet, sähkörasiat sekä hormipellit. Suojaa lattia sekä puuhellan valurautakansi  muovilla tai pahvilla. Sanomalehti on vaihtoehtona kestämätöntä materiaalia tämänkaltaisessa suojauksessa. Teippaa suojausteipillä katon sekä seinien rajat sekä valurautaisien tuhka- ja muiden luukkujen pielet.

2. Puhdista pinta huolellisesti kaikesta pölystä sekä liasta, parhaiten saat irtopöly ja roskat poistettua imuroimalla. Tämän jälkeen pinta kostutetaan tasaisesti vettä sumuttamalla, kuitenkin ylilyöntejä välttäen – alustan tulee olla vielä vettä imevä.

3. Säkillinen laastijauhetta (20kg) sekoitetaan 4,0–4,8 litraan puhdasta vettä. Sekoita massaa laastivispilällä noin kolme minuuttia, jonka jälkeen valmiin massan tulee vetäytyä 10 minuuttia. Tämän jälkeen massa sekoitetaan vielä kevyesti, ja paljun reunoille levinneet laastit putsataan muun massan joukkoon. Käyttöaika on enintään kolme tuntia veden lisäyksestä. Työvälineiden tulee olla ruosteettomia sekä puhtaita antiikkilaastin käsittelyssä.

4. Tämän hellan tiilikuvioinnin toivottiin näkyvän pehmeänä vielä laastin alta. Tiilipintaa ei tasoitettu, vaan antiikkilaasti levitettiin suoraan pinnalle. Apuna voi hyödyntää pakkelilastaa, puts-kauhaa tai eri pituisia liippoja. Puuhellassa on kapeita, pieniä pieliä jne. jolloin pienet työkalut puolustavat paikkaansa.

5. Perinteitä kunnioittaen antiikkilaasti harjattiin vaakavedoin. Vaakaan vedettynä saa tiilikuvion vielä varmemmin esille. Kostutetulla pehmeäharjaksisella harjalla harjataan esimerkiksi vasemmalta aloittaen, oikealta tuodaan vasemmalle hieman edellisen jäljen päältä. Nurkat siistitään pystysuunnasta vedättäen, esimerkiksi pienellä pensselillä. Ulkokulmat harjataan kulman yli. Jos pälvipaikkoja jää, voi jo tehdylle pinnalle nostaa esimerkiks puts-kauhalla laastia ja harjata tämän yli. Harjaksia kostutetaan vedessä sitä mukaa, mitä laastia kertyy niihin. Tukkoisella harjalla poistat vain laastia pinnalta.

6. Työurakan valmistuttua antiikkilaasti on seuraavan päivänä jo kosketuskuiva, mutta laasti kuitenkin jatkaa kovettumistaan vielä vuorokausia. Massan sekä alustan on pysyttävä vähintään +5 asteisena seuraavat kaksi vuorokautta.