suomi iso

Invaasiota idästä

Rantatonteilla sijaitsevien kesämökkien hinnat jatkavat nousuaan. Koko Suomessa rantakaava-alueilla sijaitsevien kesämökkien hinnat nousivat 18 % vuosina 2006–2007 ja kaavoittamattomilla seuduilla 14 %. Myös ilman omaa rantaa olevien kesämökkien hinnat nousivat 18 % vuosina 2006–2007. Rakentamattomien rantatonttien hinnat nousivat hieman vähemmän, noin 10 prosenttia.

Hurjinta rantatontilla sijaitsevien kesämökkien hintojen nousu on ollut Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Kanta-Hämeessä. Näissä hinnat ovat nousseet yli 30 prosentilla vuoden aikana. Varsinais-Suomessa ja Kainuussa hintojen nousu on ollut maltillisinta. Hinnat ovat nousseet kummassakin maakunnassa vain noin neljä prosenttia. Tiedot perustuvat vuonna 2007 toteutuneisiin kiinteistökauppoihin.

Vapaa-ajan asumisen laatutason noustessa moni on valmis maksamaan mökistään jopa enemmän kuin varsinaisesta asunnostaan. Noin kaksi kolmannesta uusista mökeistä sopii ympärivuotiseen käyttöön, kun vanhoista mökeistä vain kolmanneksessa on puitteet talvikäytölle. Mökki ostetaan erittäin pitkäaikaiseen käyttöön, mutta asuntoa voidaan vaihtaa kuin paitaa. Emme ole kuulleet kenenkään vaihtaneen kesämökkiä kesken elämäänsä, jos hiihtokeskusmökit jätetään pois laskuista.

Kiireiseen kaupunkielämään sopii helppohoitoinen kerrostalokolmio, mutta lomanviettoon panostetaan enemmän. Varsinkin pienillä Järvi-Suomen paikkakunnilla vapaa-ajan asunnot maksavat selvästi omakotitaloja enemmän.

Oma ranta kuuluu vapaa-ajan asumiseen. Rantakaava-alueella omarantainen mökki maksoi viime vuonna noin 30 % enemmän kuin rannaton huvila. Hyvien mökkien omistajia siivittävät myyjän markkinat. Kysyntä ylittää yleisesti tarjonnan.

Eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, missä oli vuoden 2006 lopulla noin 47 400 kesämökkiä. Myös Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla mökkejä on lähes vastaava määrä. Niukimpia kesämökkipaikkoja olivat Ahvenanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Yksittäisistä kunnista eniten kesämökkejä oli Kuusamossa, Mikkelissä, Kuopiossa, Tammisaaressa ja Mäntyharjulla. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa mökit ovat vähenemään päin, koska lapsuuden kesäpaikkoja muutetaan vakituisiksi asunnoiksi. Suomen mökkikanta kasvaa noin tuhannen mökin vuosivauhdilla. Lisäksi vuosittain rakennetaan muutama tuhat vuokramökkiä.

Isompi vesi – kalliimpi mökki

Sipoo, Kirkkonummi ja Tammisaari ovat kalleimpia kesämökkikuntia. Näissä kunnissa keskimääräinen kesämökki rannalta maksaa yli 300 000 €. Sipoosta voi olla vaikea löytää kesämökkiä alle 300 000 eurolla, sillä 75 % mökeistä on ollut kalliimpia kuin 280 000 €. Jos on valmis siirtymään Varsinais-Suomen puolelle, kesämökin saa meren rannalta jo lähes puolet halvemmalla. Paraisilla, Nauvossa ja Rymättylässä mökin keskimääräinen hinta on noin 150 000 €. Näissä kunnissa rantatontista joutuu tosin maksamaan lähes yhtä paljon. Tonttien keskihinnat ovat vain noin 20 000–30 000 € kesämökkejä alhaisemmat.

Rantaan rajoittuvista rakentamattomista lomatonteista kalleimmat sijaitsevat Kirkkonummella. Siellä keskimääräinen rantatontti maksoi vuonna 2007 noin 230 000 €. Kallein mereen rajoittunut mökkipaikka maksoi Kirkkonummella jopa lähes puoli miljoonaa euroa. Järvenrannat ovat huomattavasti edullisempia.

Länsirannikolla meren rannalla olevien mökkien keskihinnat laskevat pohjoiseen mentäessä. Kustavi-Uusikaupunki-seudulla mökkien hinnat ovat noin 120 000–140 000 euron tasolla. Satakunnassa merenrantamökkien hintataso on noin 120 000 euron paikkeilla, tosin esimerkiksi Raumalla mökkikauppojen keskiarvohinta oli vuonna 2007 noin 170 000 €. Pohjanmaan rannikkokaupungeista mökin saa hieman alle 100 000 eurolla.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4E/08