Aurinkovoimala alkaa olla tavanomainen näky omakotitalojen katoilla. Laitteiston hankkineet seuraavat aurinkosähkön tuotantoa ja muuttavat kulutuskäyttäytymistään sen mukaan, VTT:n tekemä haastattelututkimus kertoo. Esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneita käytetään silloin, kun edullista energiaa on tarjolla ja aurinko paistaa.

”Ihmiset haluavat luotettavia, helppoja ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja. Laitteet hankitaan, kun ratkaisu koetaan järkeväksi ja omaan rahoitustilanteeseen sopivaksi”, Helsingin yliopiston professori Eva Heiskanen kertoo.

Aurinkovoimalasta saa mielihyvää ja taloudellista tulostakin. Aurinkosähkölaitteiden hankinta on monen mielestä ympäristöteko ja ratkaisu lisää omavaraisuutta. Aurinkovoimalan ostaneet esittelevät laitteita ja järjestelmiä mielellään muille. Tutkimuksen mukaan, kun yksi hankkii alueelle aurinkosähkölaitteet, myös naapurit innostuvat asiasta.

Aurinkovoimalasta halutaan osuus

Maassamme on lähes 90 000 asunto-osakeyhtiötä kuten kerrostaloja, rivitaloja ja paritaloja. Niissä asuu arvioiden mukaan yli 2,6 miljoonaa ihmistä. Taloyhtiöiden asukkaista lähes puolet olivat hyvin kiinnostuneita aurinkosähkön hankinnasta tutkimuksessa, jonka Aalto-yliopisto toteutti.

Neljännes kyselyyn vastanneista kertoi hankkivansa 900 euron voimalaosuuden, jos aurinkosähköllä saisi 40 euroa säästöjä vuodessa. Talouden lisäksi ympäristöystävällisyys ja päästöttömyys puolsivat laitteiston ostamista. Myös uusiutuvan energian hyödyntäminen ja omavaraisuuden lisääntyminen olivat myönteisesti vastanneiden mielessä.

Taloyhtiöön sähkömittariremontti

Aurinkosähkön yleistymistä viivyttää taloyhtiöissä lainsäädännön puutteet. Laitteiden hankinta vaatii taloyhtiöön mittavan sähkömittariremontin, sillä laki estää aurinkosähkön jakamista taloyhtiön omaan käyttöön sähkönsiirtoyhtiöiden mittareilla. Tämän vuoksi aurinkosähkön tuottajat ovat taloyhtiöissä harvassa.

”Aurinkosähkön pientuotanto voitaisiin jakaa älykkäillä sähkömittareilla asukkaiden omaan käyttöön kiinteistöverkoissa. Tarvitaan vain lakimuutos. Tietokoneohjelma sähköenergian jakelemiseksi on jo olemassa”, Aalto-yliopiston Karoliina Auvinen kertoo.

Tietokoneohjelmaa kokeillaan taloyhtiöissä Helsingissä ja Oulussa yhteistyössä paikallisen sähkönsiirtoyhtiön kanssa. Projekti on nimeltään FinSolar, ja se kuuluu Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja VTT;n toteuttamaan Smart Energy Transition-hankkeeseen.