Purku-, teollisuus-, kiinteistö- ja kierrätyspalveluja tuottavan Deleten purkukohteista tulevista materiaaleista 95-96 prosenttia päätyy uusiokäyttöön. Nyt yritys tehostaa purkumateriaalin järkevää käyttöä lanseeraamalla Waste-sisustustuotteet, jotka on tehty purkumateriaalista. 

Ennen kuin Deleten purkukohteissa aloitetaan työt, saapuvat muotoilijaveljekset Juhana Myllykoski ja Johannes Stenberg paikalle. Siellä, missä joku muu voisi nähdä pelkkää romua, he näkevät materiaaleja ja mahdollisuuksia, toisinaan aarteitakin.

”Visio siitä, mitä materiaalille voisi tehdä, syntyy yleensä saman tien työmaalla. Osa tuotteista sopii sellaisenaan uudelleenkäytettäväksi, joitakin rakennellaan kokonaan uuteen uskoon muotoilemalla ja yhdistelemällä. Tähän mennessä on syntynyt valaisimia, pöytiä tammiovista, säilytystuotteita sekä peili, jossa on hyödynnetty vanhoja valaisimia. Uuden elämän toisessa käyttötarkoituksessa on saanut myös vanha puiston penkki ja kylpyamme.”

Toisinaan veljekset löytävät purkukohteista esineitä, jotka kannattaa kunnostaa alkuperäiseen käyttöönsä.

”Esimerkiksi 1950-luvun tarjoiluvaunuille riitti pelkkä puhdistus ja pyörien öljyäminen”, Johannes Stenberg kertoo tuotteiden syntymisestä.

Varinaisia aarreaittoja ovat toimistot ja virastorakennukset, joista jäljelle jäävä käyttökelpoinen materiaalia on vaarassa joutua kierrätettäväksi ennen aikojaan.

”Muotoilijoilla on silmää myös sille, mille on käyttöä uudessa käyttötarkoituksessa”, Deleten markkinointijohtaja Petri Uomala kommentoi.

Deleten Waste-tuotteita myydään Helsingissä Kyläsaaressa avatussa Waste-kierrätystuotteiden showroomissa, jossa järjestetään pop up -myyntejä. Tuotteita voi ostaa myös verkkokaupasta osoitteesta www.waste.fi.