Keltainen kaivinkone purkaa puutaloa

Puretaan pois

Rakennuksen purkaminen on iso operaatio, joka vaatii ammattitaitoa ja hyvät työvälineet. Sisäpurkukohde voi olla kevyt väliseinä, perusteellinen huoneistoremontti ja kaikkea siltä väliltä.

Asiakkaat teettävät talojen purkutöitä eri syistä. Yleisimmin halutaan päästä eroon erittäin huonokuntoisista eli sortumisvaarassa olevista rakennuksista. Rakennus saattaa olla ruma ja/tai vaarallinen lapsille sekä nuorille. Toinen yleinen perustelu on se, että rakennus on asiakkaan laskelmien mukaan taloudellisesti kannattamaton korjata. Kallisarvoinen tonttimaa halutaan käyttää muuhun toimintaan tai uuteen rakennukseen.

Tontilla seisova purkukypsä rakennus on usein rakenteiltaan arvoitus. Päällepäin melko siistiltäkin vaikuttava talo on saattanut seisoa pitkään kylmillään, jolloin homeet ja laho ovat tehneet työtään. Purkajan kannalta se merkitsee onnettomuusriskiä.

Ei-ammattimainen purkaja ei välttämättä hallitse talon rakenteita ja purkamiskäytäntöjä eikä osaa tutkia rakenteissa piileviä mahdollisia vaurioita ennen työn aloittamista. Lahoilla kattotuoleilla keikkuvan, taitamattoman henkilön terveys ja henki ovat todellisessa vaarassa.

Ammattilaisille soitetaan usein silloin, kun tontin omistajan omat taidot loppuvat kesken. Taitamattoman purkajan aloittaman ja kesken jättämän purkutyön selvittäminen ja jatkaminen on erityisen vaarallista työtä myös ammattilaisille. Ikävät yllätykset ovat mahdollisia, jos rakennusta on räiskitty summissa kumoon, eikä purkaja ole toiminut suunnitelmallisesti. Ammattilaiset  minimoivat riskejä hyvän suunnittelun ja turvavarustuksen avulla.

Yksi vaarallisimmista kohteista on tiilikaton purkaminen lahonneesta talosta. Monissa taloissa on jo valmiiksi putoamisvaaralliset kattorakennelmat ja rakenteiden heikko kunto vielä lisää vaaraa. Vaikea kohde on myös korkea talo, jossa on korkea sokkeli, joka halutaan säästää. Tulipaloissa ja muissa onnettomuuksissa vaurioituneiden rakennusten purku ja siivous on ehdottomasti ammattilaisten työtä. Rakenteet voivat olla sortumavaarassa tai niistä voi löytyä terveydelle haitallisia aineita.

Erilaiset sisäpurkutyöt ovat tavallisempia tapauksia kuin kokonaisen talon purkaminen. Monessa kodissa on muutama väliseinä liikaa tai päivittämistä kaipaavat kylpyhuoneen pinnat. Omatoiminen rakentaja mittailee kohteita katseellaan ja päättää vetää eurot kotiin päin tekemällä kaiken itse.

Ennen lekaan tarttumista kannattaisi kuitenkin harkita hetki. Tarvitaan varmaa tietoa, mitä rakenteista löytyy ja taitoa purkaa oikein. Lisäksi tarvitaan oikea työkalu oikeaan hommaan sekä tarvikkeet kohteen ja ympäristön tuuletukseen ja suojaukseen.

Toinen vaihtoehto on palkata sisäpurkamisen ammattilaiset asialle. Heillä on tarvittava tietotaito rakenteista, materiaaleista ja suojavarusteista. Näin vältetään amatöörin aiheuttamat tuhot. Myös ammattilasille voi sattua vahinko, mutta purkuyrityksen vastuuvakuutukset korvaavat mahdolliset vesivahingot sekä muut kalliit ja ikävät yllätykset.

Lue aiheesta tarkemmin ja laajemmin TM Rakennusmaailman numerosta5/10, joka ilmestyi 18.8.