Putkiremontin kustannukset kauhistuttavat monissa taloyhtiöissä. Kustannukset on kuitenkin mahdollista kuitata saneerausremontista saaduilla energiasäästöillä.

Schneider Electricin ja Pilasterin markkinoima putkiremontti yhdistää käyttövesi- ja viemäriputkistojen uusimisen ja sisäilmaremontin. Yritysten mukaan remontti tuotetaan kolme kertaa perinteistä menetelmää nopeammin, noin 2-3 viikossa. Sen luvataan maksavan itsensä takaisin energiansäästöillä 30 vuodessa, saneeratun putkiston käyttöiän ollessa 50-60 vuotta.

”Pilaster-putkiremontissa paitsi saneerataan putket, asennetaan myös asuntokohtainen ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmä. Uudet putket ja talotekniikka asennetaan asuinrakennuksen ulkoseinään ja koteloidaan kauniiksi. Asukkaalle menetelmä on verrattain häiriötön – keskimääräisen kahdeksan viikon sijaan asumisevakko on vain kaksi-kolme viikkoa”, kertoo Janne Kantola, Pilasterin toimitusjohtaja.

Sisäilmaremontti, poistoilmalämpöpumppu ja taloautomaatio yhdessä

Asuntokohtainen poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämmitysenergiaa poistoilmasta. Tämän lämmitys-menetelmän hyödyntäminen on Pilasterin mukaan huomattavasti edullisempaa kuin esimerkiksi kaukolämpö ja se riittää matalaenergiataloissa jopa sellaisenaan asunnon lämmittämiseen. Kesällä samaa pumppua voidaan käyttää asunnon viilentämiseen.

Asuntokohtaisella ilmanvaihdolla ja tuloilman suodattimella voidaan varmistaa asuntoihin tuleva laadukas sisäilma. Jatkuvan seurannan ja automatiikan avulla järjestelmä ennaltaehkäisee kodin sisäilmaongelmia. Asukas voi myös itse laittaa tehostuksen päälle, vaikkapa ruoan valmistuksen yhteydessä ja näin vaikuttaa asuntonsa ilmanlaatuun.

”Taloautomaatioon voidaan myöhemmin vaivattomasti liittää lisäjärjestelmiä, kuten palovaroitinjärjestelmä, vesivuotovahti tai vaikkapa CO2-anturi sisäilman laadun seurantaan. Myös ekologisia energiantuotanto-muotoja, kuten aurinkopaneeleita tai maalämpöjärjestelmiä voidaan liittää täydentämään kodin energiapalettia”, kertoo Heikki Hietanen, Schneider Electricin Offer Manager, Machine Solution. Schneider Electric toimittaa Pilaster-kohteiden koko taloautomaation, sähkökomponentit sekä kokoavan tietojärjestelmän, joka varastoi sisäilmatiedon pilvipalveluun.