Linjasaneeraus eli putkiremontti voi kuulostaa uhalta, mutta sitä on turha pelätä. Hyvin toteutetun remontin myötä asunnon arvo nousee ja taloyhtiön putket voivat hyvin.

Käyttövesi- ja viemäriputkien käyttöikä on noin 40-60 vuotta. Käyttöiän täyttymiseen vaikuttaa putkien materiaalit ja niiden laatu sekä putkiston kunnossapito, mutta myös esimerkiksi veden ominaisuudet. Myös vesijohtojen vuodoista aiheutuvat vuotovahingot, viemärien tukokset, juomaveden laatu- ja makuvirheet sekä kylpyhuoneiden vedeneristeiden pettäminen ovat syitä vauhdittaa putkiremonttiin ryhtymistä.

Myös tarve energiakulutuksen parantamiseen ja lämmitysmuodon vaihtamiseen on yleinen syy putkiremonttiin ryhtymiseen. Vesijohto- ja putkiremontin yhteydessä on hyvä toteuttaa muitakin tarvittavia perusparannuksia. Energiaremontteihin voi hakea tukea ARAlta.

Hanke käyntiin

Projektipäällikkö koordinoi ja hankkii tarvittavat esiselvitykset, ohjaa suunnittelutyötä, toimii kokousten puheenjohtajana sekä varmistaa, että aikataulu ja kulut pysyvät kurissa. Hän myös varmistaa, että tieto kulkee taloyhtiölle hankkeen jokaisesta vaiheesta ja urakoitsija turvaa urakan aikaisen tiedottamisen.

Osakkaan tehtävä on tutustua hankkeesta laadittuun aineistoon ja muistaa osallistua hanketta koskeviin info- ja yhtiökokouksiin.

Putkiremontissa saneerataan usein käyttövesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen pinnat ja vedeneristeet. Putkiston kuntotutkimuksen ja märkätilojen kosteuskartoituksen avulla varmistetaan, että korjausmenetelmät ovat oikeat remontin tarpeeseen nähden.

Hankesuunnitelmaan kootaan muun muassa vaihtoehdot remontin toteutustavasta, joista taloyhtiö valitsee itselleen soveltuvimman yhdessä projektipäällikön ja suunnitteluryhmän kanssa. Kun hankesuunnitelma on hyväksytty, kilpailutetaan toteutuksen suunnittelijat. Usein tarjousneuvotteluihin valitaan 2-4 urakoitsijaehdokasta ja heistä valitaan taloyhtiölle paras vaihtoehto hinnan, aikataulun ja urakoitsijan kyvyn suoriutua työstä perusteella.

Hankkeelle tulee myös valita tässä valvojat, jotka varmistavat, että urakka toteutetaan suunnitelmien mukaan.

Urakka kestää noin 8-14 viikkoa asuntoa kohden. Urakoitsijan takuuaika linjasaneerauksissa on tavallisesti 2 vuotta. Osakkaan tulee muistaa tarkastaa asuntonsa ja raportoida mahdollisista puutteista ja vioista ennen käyttöönotto- ja vastaanottotarkastusta sekä ennen takuuajan umpeutumista.

Lähde: Raksystems

Putkiremontti pähkinänkuoressa

Kesto: noin 6-18 kk
Urakkavaihe: noin 8-14 vko/asunto
Kustannukset: 500-1500 €/m2

Taloyhtiön tehtävät

Hallitusjäsen:
1. Hyvän projektipäällikön sekä hyvien suunnittelijoiden ja urakoitsijan löytäminen,
2. Päätöksen teko suunnittelu- ja urakkavaiheessa sekä
3. Työmaavaiheessa työmaakokouksiin osallistuminen.

Osakas:
1. Hankesuunnitelmaan perehtyminen,
2. Päätösten teko yhtiökokouksessa,
3. Väliaikaismajoituksen löytäminen remontin ajaksi,
4. Omien tavaroiden suojaaminen sekä
5. Oman huoneiston mahdollisista muutostöistä sopiminen ja tarkastaminen huoneiston käyttöönoton yhteydessä.