Työ sujui isommitta yllätyksittä, mutta matkan varrella havaittiin että 50-luvulla tehdyt piirustukset putkiston sijainnista eivät pitäneet täysin paikkaansa. Muutamia piirustuksiin merkittyjä pohjaviemäriosuuksia ei ollutkaan tehty suorina, vaan yhdistelemällä niitä aikoinaan työmaalla ilman että piirustuksiin oli merkitty muutoksia. Osin tästä syystä muutamia pohjaviemäreiden haaroituskohtia jouduttiin kaivamaan esille ja uusimaan.

Tämäkin työ sujui siististi säiliöautoon rakennetun imurin avulla, joka vie soran rakennuksen ulkopuolelle. Ylipäätään kaivantoja jouduttiin tekemään oletettua vähemmän ja sujutustyön ohessa koko pohjaviemäriverkosto videokuvattiin, jolloin myös piirustukset saatiin päivitettyä ajan tasalle. Tehdyn pohjaviemäriurakan neliöhinnaksi muodostui 36,80 euroa/m2, joka on kustannusarvion mukainen. putkiremontti

Tosin osa pohjaviemärien haaroituksista siirrettiin seuraavalle urakoitsijalle, mutta sen vaikutus kustannusarvioon ei ole kovin merkittävä. Hankkeen toinen suuri osaurakka käynnistyi marraskuussa 2006, kun työn alle menivät kaikki talojen pystyviemärit sekä kylpyhuoneiden ja keittiöiden lattioissa kulkevat vaakaviemärit.

Urakkaa tekemään valittiin EW-Liner Oy. EW-Liner perustettiin v. 2006 osaksi viemäri- ja putkistohuollon erikoisosaamista tarjoavaa Eerola-yhtiöitä. Yrityksen käyttämä viemäriputkien saneerausmenetelmä on nimeltään Tubus-system, jonka käyttökohteita ovat kiinteistön sisäpuoliset pysty- ja vaakaviemärit sekä lattiakaivot.

Tubus-tekniikassa vanhojen putkien sisäpintaan ruiskutetaan polyesterimuovista uusi putki ja menetelmällä voidaan käsitellä putkikokoja väliltä 50 mm – 200 mm. Pinnoitettava putkimateriaali voi olla valurautaa, terästä, muovia tai lasikuitua. Vastaavaa menetelmää on käytetty Ruotsissa vuodesta 1998 jo kymmenien tuhansien asuntojen lisäksi muun muassa laitoksissa ja teollisuudessa.

Tubus-tekniikalla ruiskutettava muovipinnoite vastaa materiaaliltaan ja vahvuudeltaan uutta putkea. Tilanteet joissa pinnoitustekniikkaa ei voida enää käyttää ovat tapauskohtaisia: ”Jos putkesta löytyy reikä, sen päälle voidaan asentaa ohjaimella lasikuituinen holkki joka toimii ruiskutettavan pinnoitteen muottina.

Myös käytöstä poistettavia haaroituksia voidaan tulpata samaisella holkilla ennen pinnoitusta, mutta jos putkessa on vaikkapa jyrkkä kulma ja sen jälkeen reikä tai useampia reikiä peräkkäin, voi olla tarkoituksenmukaisinta vaihtaa putki uuteen”, Niemi kuvailee.

Taloyhtiön näkökulmasta remonttitilannetta päivittää jälleen kerran isännöitsijä Vesa Fingerroos: ”Nyt työn alla oleva urakkavaihe on yli puolenvälin ja käytännössä toiminta ei häiritse kerrostalon jokapäiväistä elämää. Työporukka liikkuu vain yhdessä rapussa kerrallaan ja sielläkin töitä tehdään yksi työpäivä per huoneisto.” Fingerroos toteaa, että nyt meneillään olevassa urakkavaiheessa viemäreiden käyttökielto on aina huoneistoissa päivän kerrallaan (klo 8-16). Koska kohteessa on kolme kerrosta, käyttökieltopäivä tulee siis yhteensä kolme per huoneisto, eli se aika kun saman linjan muut huoneistot ovat työn alla.

Suuri työ on ollut saada asukkaat ottamaan huomioon käyttökieltojen ajankohdat, jotka ovat lyhyitä, mutta eivät siis välttämättä peräkkäisinä päivinä. ”Näin vähäisistä käyttökatkoksesta ei asukkaille näyttäisi muodostuvan ongelmaa ja tämä näkyy asukaspalautteiden määrässä ”, Fingerroos niputtaa kokemuksia. Katkoksista tiedottaminen päätettiin hoitaa siten, että käytännössä aamulla jokaisen käyttökiellossa olevan huoneiston hanoihin ja WC-istuimiin käydään kiinnittämässä teipit vahinkojen välttämiseksi.

Yksikin WC-huuhtelu kriittisellä hetkellä pilaa meneillään olevan pinnoitustyön ja koituisi siten kalliiksi. Toistaiseksi ongelmilta on kuitenkin säästytty. Isännöitsijän mukaan tässä remontissa asukkaita eniten työllistävä vaihe on ollut osaurakkana toteutettava kellarin näkyvillä olevien vesiputkien eristeiden purkaminen, jolloin edessä oli joidenkin asukkaiden kellarivarastojen tyhjentäminen.

Viimeisimpänä suurena urakkana kesäkuun alussa seurantakohteessa käynnistyi myös käyttövesiputkien pinnoitusurakka. Sen tekee Poxytec Oy, joka on suorittanut jo aiemmin koesaneerauksia kohteessa.